Dopningshärvan växer – Polisen: "Övertygad att fler kommer anklagas"

Österrikisk polis har gripit ytterligare en längdskidåkare. Arkivbild. Bild: TT-AP Photo/Matthias Schrader

Dopningshärvan i Österrike växer. Ännu en österrikisk längdskidåkare har gripits och uppges ha haft en nyckelroll. – Jag är övertygad att fler kommer att anklagas, säger Dieter Csefan, vid kriminalpolisen, enligt Kronen Zeitung.

Nästan en vecka har gått sedan dopningsskandalen briserade i samband med skid-VM i Seefeld. Nio personer, fem av dem aktiva åkare, greps av polis. Nu har ännu en österrikisk längdskidåkare gripits, som enligt en österrikisk tidning har haft en nyckelroll i bloddopningshärvan.

– Ja, det stämmer. Den pågående undersökningen resulterade i tillräckligt stark misstanke för att en arrestering skulle vara nödvändig, säger Hansjörg Mayr, talesperson för åklagarmyndigheten i Innsbruck.

Två cyklister stängs av

Personen misstänks för brott mot antidopningsreglerna och sportrelaterat bedrägeri. Dessutom ska personen inte ha varit samarbetsvillig under undersökningen, skriver tidningen.

Under tisdagen kom också beskedet att det Internationella cykelförbundet (UCI) stänger av österrikiska cyklisterna Georg Preidler och Stefan Denifl, som båda är indragna i samma härva.

Fler kan överlämna sig

Georg Preidler överlämnade sig själv till polisen i hemstaden Graz och Dieter Csefan, vid den österrikiska kriminalpolisen, tror att fler kan gå i hans fotspår.

– Jag utesluter inte att fler kommer att göra det, säger han.

Operationen, som har pågått i flera månader, kallas av polisen för "Aderlass" (åderlåtning). En 40-årig idrottsläkare från Tyskland misstänks vara huvudperson i det som beskrivs som ett internationellt dopningsnätverk. Fusket ska ha pågått i åtminstone fem år. Samtidigt som de första nio personerna arresterades beslagtogs ett komplett dopningslaboratorium i tyska Erfurt.

+ Förra onsdagen, mitt under skid-VM i Seefeld, kom beskedet att österrikisk polis gripit totalt nio personer, fem av dem aktiva åkare misstänkta för bloddopning. Polisen misstänker att ett dopningsnätverk som kretsar kring en 40-årig idrottsläkare från Tyskland har varit aktivt i minst fem år. Insatsen är en del av operation "Aderlass", som har pågått i flera månader.

+ Dagen efter försattes tre av åkarna på fri fot efter att ha erkänt: österrikarna Dominik Baldauf, Max Hauke (som ertappades med en spruta i armen) och kazaken Aleksej Poltoranin. De två andra åkarna som greps av estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. Fis, Internationella skidförbundet, har stängt av samtliga.

+ Samma dag kom beskedet att Markus Gandler, sportchef för det österrikiska skidlandslaget, tvingas lämna sitt jobb efter säsongen.

+ Under tisdagen greps ytterligare en österrikisk längdskidåkare, misstänkt för att vara en nyckelperson i härvan. Internationella cykelförbundet UCI stängde samma dag av två österrikiska cyklister, Georg Preidler och Stefan Denifl, efter att ha erkänt bloddopning.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning