Dopningsböter blir prispengar i friidrotts-VM

Armand Duplantis och de andra friidrottsstjärnorna får mer i prispengar i kommande VM tack vare de dopningsböter som Ryssland betalat. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

World Athletics, det Internationella friidrottsförbundet, använder bötespengar från den ryska dopningsskandalen för att höja prispengarna i kommande VM.

En miljon dollar, cirka 900 000 euro, kommer att läggas på till VM i amerikanska Eugene nästa år och lika mycket i Budapest 2023.

– Jag förordade väldigt starkt att de pengarna skulle gå tillbaka till de rena idrottarna, säger Sebastian Coe, ordförande i World Athletics.

Med 44 grenar i VM innebär det att prissumman per gren ökar med motsvarande cirka 20 000 euro.

I senaste VM i Doha 2019 var den totala prissumman cirka 6,5 miljoner euro och gick då till de åtta bästa i varje gren. Hur många som får ta del av prispengarna kommande VM är inte fastställt.

Det ryska friidrottsförbundet dömdes till totalt tio miljoner dollar, cirka nio miljoner euro, i böter efter att ha erkänt sig skyldigt i den statsunderstödda dopningsskandal som innefattade hela den ryska idrotten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning