Dopning är dopning – också i Norge

Marit Björgen (t.v.) hyllade dopningsavstängda Therese Johaug efter sin seger i skiathlon i Lahtis. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Den finländska VM-publiken rasar mot Norge och har svårt att acceptera det faktum att Emil Iversen begick ett misstag då han drog med sig Iivo Niskanen i fallet i söndagens parsprintfinal och med stor sannolikhet berövade Finland VM-guldet.

Iversen begick ett misstag och bad om ursäkt för det. Ärendet borde med andra ord vara utagerat. Speciellt då det finns en betydligt större norsk skandal på gång i VM.

Marit Bjørgen släppte vad många hoppades var en groda ur munnen då hon efter segern i skiathlontävlingen hyllade Therese Johaug.

– Det var en medalj för Therese också, sade Bjørgen.

Den norska skiddrottningen valde i segerns stund att hedra en dopningsdömd och -avstängd idrottare. Något hon kritiserats hårt för sedan lördagen.

På måndagen sade hon att hon ville vara en god vän till Johaug och därför hyllade sin avstängda lagkamrat.

– Jag hade sagt samma sak igen, sade hon under den norska presskonferensen.

Bjørgen var inte överraskad över att hennes uttalande skulle väcka känslor och kritik.

– Jag räknade med att folk skulle ha åsikter om det. De får stå för dem, jag hade räknat med kritik och står för vad jag sade. Jag tänkte på Therese som människa och inte saken som varit. Jag har bara varit en god vän, sade Bjørgen.

Som vän kan Bjørgen givetvis stödja Johaug i det privata – som landslagsåkare ska hon absolut inte hylla en dopningsavstängd lagkamrat mitt under pågående mästerskap.

Bjørgens uttalanden är ett slag i ansiktet för antidopningsarbetet och de visar hurdan inställning man har till dopning i Norge.

Då jag kallade Bjørgens kommentar för "osmaklig" på Twitter i lördags fick jag snabbt mothugg från Norge. Den norska publiken anser inte Johaug dopat sig och gillade inte att hon kallas dopningsfälld idrottare. Den allmänna synen bland skidpubliken i Norge verkar vara: "Dopning är sprutor, piller och blod. Läppsalva är inte dopning".

Vilket i sig är helt okej. Publiken och fansen kan och ska få vara partiska och klara av att blunda för sanning och fakta. Det kan däremot inte idrottare och landslagsledning göra.

Då landslagsåkaren Bjørgen hyllar dopningsavstängda Johaug är det ett tyst godkännande för dopningen – oberoende av om idrottarna själva anser att avstängningen är orättvis eller inte. Att lagledningen inte efter lördagen diskuterade saken med Bjørgen, bad henne vara tyst i ärendet och såg till att hon inte upprepade de osmakliga kommentarerna under måndagens pressträff visar att inte heller förbundet tar antidopningsarbetet på allvar.

Det är i och för sig inte speciellt överraskande. Johaug lyfter – trots avstängningen – ett miljonstöd från det norska skidförbundet – samma förbund som stod för Johaugs advokatkostnader.

Räkna alltså med att Bjørgen lyfter fram sin dopningsfällda lagkamrat också i fortsättningen då hon vinner medaljer i Lahtis. Och räkna med att ingen i Norge förstår hur osmakligt det är.

Filip Saxén Sportchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning