Dop ska bli enklare – fadder behöver inte höra till kyrkan

Evangelisk-lutherska kyrkan vill göra det lättare för föräldrar att döpa sina barn. Bild: Pixabay

En fadder som är konfirmerad ska räcka till när man döper ett barn, meddelar kyrkomötet i ett pressmeddelande. Med en andra fadder är det inte lika noggrant.

På vårens kyrkomöte behandlades ett initiativ som handlar om att minska på kraven vid dop. Enligt initiativet ska det räcka med en fadder som är konfirmerad och medlem i Evangelisk-lutherska kyrkan.

Kyrkomötet beslutade att stödja initiativet. Enligt Johanna Korhonen, ordförande för allmänna utskottet, har en del föräldrar haft svårt att hitta två faddrar som är konfirmerade och medlemmar i kyrkan.

– Det är viktigt att göra det så lätt som möjligt för föräldrarna att låta döpa barnen, säger kyrkomötesombudet Rolf Steffansson i ett pressmeddelande.

Kyrkan rekommenderar ändå att ett barn får två faddrar vid dopet. En av dessa faddrar behöver enligt det nya initiativet inte vara medlem i Evangelisk-lutherska kyrkan.

Kyrkomötet gav kyrkostyrelsen i uppdrag att bereda ärendet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46