Efter om och men ställer Donner upp i Helsingfors

Jörn Donner är en veteran i kommunalpolitiken i Helsingfors.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Dagen före de slutliga kandidatlistorna skulle publiceras meddelade Jörn Donner att han som obunden ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors på SFP:s lista.

– Det kommer sådana situationer i livet då något blir färdigt och man ska fortsätta med något annat, säger Donner.

Veteranpolitikern syftar på en roman han jobbat med i två år samt TV-dokumentären "Perkele II – bilder från Finland" som ska bli färdig till sommaren.

Att än en gång ställa upp i kommunalvalet var ingen självklarhet för Donner som redan har 16 år av kommunalpolitik på nacken.

– Jag blev kontaktad om en eventuell kandidatur flera gånger på många olika tillställningar och sade nej varje gång. Men så småningom började jag tänka om – kanske jag ändå kan vara till någon hjälp.

Att kandidera för SDP var också en möjlighet men Donner föredrar SFP. Han ställer upp som obunden på partiets kandidatlista.

– Om jag blir invald är det spännande att medverka i stadens utveckling. Det är intressant att se hur Helsingfors växer.

På frågan om det nuvarande politiska klimatet i Finland påverkat beslutet att kandidera konstaterar Donner, med hänvisning till Sannfinländarnas flyktingpolitik, att det partiet har lite att säga i Helsingfors. Men han när oroad över Sannfinländarnas sysslor i regeringen.

– Den lantispolitik som Sannfinländarna håller på med i regeringen är svår att nå från kommunalt håll. Kanske Helsingforsfullmäktige ändå kan vara ett sätt att påverka.

– Men så måste man ju bli invald också.

Fjäder i hatten för SFP

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff välkomnar Donner i partiets valkampanj.

– Jörn är ett viktigt komplement till Helsingfors lista. Han är en erfaren och mångårig aktör inom politiken och en synlig profil.

I Helsingfors ställer SFP upp över 80 kandidater. De slutliga listorna ska vara klara på tisdagseftermiddagen.

– Vi har en övergripande bild av läget men väntar ännu på de sista beskeden från kommunerna, säger Guseff.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00