Efter om och men ställer Donner upp i Helsingfors

Jörn Donner är en veteran i kommunalpolitiken i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Dagen före de slutliga kandidatlistorna skulle publiceras meddelade Jörn Donner att han som obunden ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors på SFP:s lista.

– Det kommer sådana situationer i livet då något blir färdigt och man ska fortsätta med något annat, säger Donner.

Veteranpolitikern syftar på en roman han jobbat med i två år samt TV-dokumentären "Perkele II – bilder från Finland" som ska bli färdig till sommaren.

Att än en gång ställa upp i kommunalvalet var ingen självklarhet för Donner som redan har 16 år av kommunalpolitik på nacken.

– Jag blev kontaktad om en eventuell kandidatur flera gånger på många olika tillställningar och sade nej varje gång. Men så småningom började jag tänka om – kanske jag ändå kan vara till någon hjälp.

Att kandidera för SDP var också en möjlighet men Donner föredrar SFP. Han ställer upp som obunden på partiets kandidatlista.

– Om jag blir invald är det spännande att medverka i stadens utveckling. Det är intressant att se hur Helsingfors växer.

På frågan om det nuvarande politiska klimatet i Finland påverkat beslutet att kandidera konstaterar Donner, med hänvisning till Sannfinländarnas flyktingpolitik, att det partiet har lite att säga i Helsingfors. Men han när oroad över Sannfinländarnas sysslor i regeringen.

– Den lantispolitik som Sannfinländarna håller på med i regeringen är svår att nå från kommunalt håll. Kanske Helsingforsfullmäktige ändå kan vara ett sätt att påverka.

– Men så måste man ju bli invald också.

Fjäder i hatten för SFP

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff välkomnar Donner i partiets valkampanj.

– Jörn är ett viktigt komplement till Helsingfors lista. Han är en erfaren och mångårig aktör inom politiken och en synlig profil.

I Helsingfors ställer SFP upp över 80 kandidater. De slutliga listorna ska vara klara på tisdagseftermiddagen.

– Vi har en övergripande bild av läget men väntar ännu på de sista beskeden från kommunerna, säger Guseff.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03