Donna Leon vill vara politisk

Ingen Christie precis. Donna Leon vill skriva kriminalromaner som bottnar i det samtida Italien, med skandaler och korrumperade politiker. Bild: Cata Portin

Donna Leon har lämnat sitt älskade Venedig. Men kommissarie Brunetti fortsätter sina mordutredningar i stadens kanaler och trånga gränder.

Sexturism, människohandel, maffians hårdföra utpressningsmetoder, rovjakt på antikvariska skatter i biblioteken, kvinnovåld och korrupta politiker – allt detta är välbekanta teman för trogna läsare av Donna Leon.

Själv gör Donna Leon ingen hemlighet av att hon vill ägna sig åt den korrupta samtiden.

– Klart jag vill vara politisk. Agatha Christies deckare om lord den och den som blir mördad med en antik tunisisk kniv i ett bibliotek är inget för mig.

– Mördarna i mina böcker intresserar mig för övrigt inte alls. Jag är fascinerad av deras motiv.

Donna Leon kastar sig in i ett långt resonemang om självförnekelse och om att väldigt många intalar sig att det de gör är rätt trots att det är fel. Man rättfärdigar den skada man åsamkar andra.

– För de flesta är det mycket svårt att erkänna att de medvetet skadar någon eller begår en brottslig handling. Ekonomiska brottslingar anser sig ha rätt att gömma undan pengar och IS tror att de har rätt att våldta tioåriga flickor.

– Många i dag tycks också tro att det är deras rätt att få allt det de pekar på, därför att de vill ha det.

Också den amerikanska överklassdamen Florence Foster Jenkins behärskade talangen till självbedrägeri, utan att dock ta till olagliga metoder. Foster Jenkins kunde inte ta en ren ton men trodde så benhårt på att hon kunde sjunga att hon lyckades driva igenom att hon fick uppträda i Carnegie Hall. Konserten blev ett fiasko.

Meryl Streep tolkar Foster Jenkins i en bioaktuell film men Donna Leon har varit med om att producera en lågbudgetfilm om den olyckliga sångerskan.

– Dels är det viktigt att minnas att Foster Jenkins inte är en person man ska göra till åtlöje, dels hade lågbudgetfilmen knappast blivit av om jag inte hade bidragit med lite pengar, säger Leon.

Bland kossor i byn

Efter mer än trettio år i Venedig packade Donna Leon ihop sina tillhörigheter och flyttade till en liten by i Schweiz, nära gränsen till Italien.

– Byn har 300 invånare och 300 kor och fantastiska promenadstigar, berättar Leon nöjt.

En orsak till flytten var de 30 miljoner turister som varje år besöker Venedig, en stad med knappa 60 000 invånare.

– Turistmängden blev till slut olidlig. Men jag åker regelbundet till Venedig och hälsar på mina vänner. I november, december och januari tillhör Venedig sina invånare.

Vad saknar du?

– Strövtågen i staden och den härliga friden som infinner sig när man kan flanera utan att bli störd av bilar.

Den saktmodige och allmänbildade kommissarie Guido Brunetti, om vilken Donna Leon har skrivit 25 kriminalromaner förblir dock Venedig trogen.

– Jag fortsätter att skriva om Brunetti så länge det känns kul och jag har flera idéer på lager, lovar Leon.

Böckerna är översatta till drygt 30 språk men inte till italienska.

– Så länge jag lever kommer böckerna inte på italienska. Jag skulle inte få vara i fred i så fall. Här i Helsingfors kände en ung man igen mig så fort jag steg in på lunchrestaurangen.

Alltid amerikan

Donna Leon är uppvuxen i New Jersey. Hon är amerikan och kommer alltid att förbli amerikan, säger hon.

– Det handlar om språket och om den moral och etik amerikanare i min generation växte upp med. Italienare har en viss moralisk lätthet men jag tillhör dem som uppfostrats strängare.

Skulle du känna dig hemma i ett USA med Donald Trump som president?

– Hemma är hemma oberoende av vem som är hyresvärd men det skulle kännas obekvämt och bekymmersamt. Donald Trump skulle vara opassande som president i vilket land som helst.

– Dock måste man minnas att inte ens Trump kan bli en diktator. Han måste ta hänsyn till kongressen och till Högsta domstolen och kan därmed aldrig bli lika maktfullkomlig som Vladimir Putin.

Donald Trumps popularitet är kanske inte så förvånande som européerna tror, säger Leon.

– Jag är övertygad om att det finns mängder av amerikanska män som har samma kvinnosyn som Trump men som inte har vågat avslöja den.

Ålder: 74 år,

Bor: Uppvuxen i Montclair i New Jersey, USA men bosatt i Venedig sedan drygt trettio år.

Karriär: Författare. Världsberömd för sina kriminalromaner om Guido Brunetti av vilka den första Ond bråd död i Venedig (Death at La Fenice) kom på engelska 1992 och på svenska 1998. Nyast i serien är The Waters of Eternal Youth (2016). Den senaste boken på svenska är Dödlig bekantskap (About Face) och på finska Ansionsa mukaan (By its cover). Tysk television har producerat en tv-serie om Brunetti och de mordmysterier han löser.

Aktuell: Uppträder på lördag (1.10) kl. 12.15 och 15.40 på Åbo bokmässa.

Gillar: Barockmusik och opera.

Fakta

Tyskland tema i Åbo

Tyskland och Satakunta är teman för Åbo bokmässa som pågår under veckoslutet. Drygt 700 författare och debattörer uppträder på mässan.

Tyska författare på plats är bland annat Marion Brosch (lördag kl. 10.20), Jan Costin Wagner (lördag kl. 10.45) och Wilhelm Schmid (söndag kl. 13.35).

Söndagens program inleds med Prinsessalong tillsammans med illustratören Sanna Mander (kl. 10).

De finlandssvenska författarna Henrika Andersson, Ralf Andtbacka, Peter Sandström, Sanna Tahvanainen och Hannele Mikaela Taivassalo läser ur sina böcker (söndag kl. 14.00).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning