Svart fredag

Bild: Spencer Platt

Donald, du har sannerligen gett en ny betydelse åt begreppet Black Friday.

O ja, jag vet vad som skulle hända om jag vore en kolumnist i New York Times. En fullständigt överskattad kolumnist, eller hur Donald? För att jag understår mig att kritisera dig? För det gör jag. Det du representerar och ger uttryck för, Donald, är bland det mest motbjudande som jag sett och hört av en person i din ställning under hela mitt liv.

Men jag är ingen kolumnist i New York Times. Så det blir inga fula tweets den här gången. Och jag har faktiskt en längre tid funderat på det där med skönhet. Om hur det kommer sig att människor med onda tankar är så fula. Att girighet, snålhet och avund syns. Och hur det kommer sig att människor med goda tankar är så vackra. Detta har naturligtvis inget med det yttre att göra egentligen. Men på något sätt, Donald, när du häver ur dig osannolikt hemska saker så tittar jag närmare på dig. Och då ser jag hur du ser ut.

Jag sörjer. Jag sörjer över att jag äntligen fått en förklaring. Så länge har jag undrat hur det var möjligt att folket kunde välja sådana ledare som Hitler, Mussolini, Stalin. Jag har inte varit säker på att de faktiskt valde dem. Det är jag fortfarande inte. Men nu vet jag hur det går till. När tillräckligt många låter sig förledas av det motbjudande, onda och fula, då kan det gå så här. Även om majoriteten tänker annorlunda.

Majoriteten i USA tänker annorlunda. Det är en tanke som tröstar mig. De har mitt fulla medlidande. På fredag är jag amerikan, och jag lider med det amerikanska folket.

I Finland har man haft för vana att i samband med val säga: folket har talat. Och då är det underförstått att man inte får klaga. Men visst får man klaga. Det är en plikt att klaga. Det finns en skiljelinje mellan det som är rätt och det som är fel. Att förtrycka svaga, att förneka lidande, att sparka på dem som redan ligger på marken är fel. Alla vet det. Det finns inbyggt i oss, men förnekar vi det blir rösten svagare och svagare. Just nu ser vi lidande överallt omkring oss, men rösten som säger att det är fel har blivit svagare.

Det som händer i USA kunde hända hos oss. Det har hänt hos oss. Det är därför inte möjligt att tänka vi och dem. De är vi. Vi är inte bättre, de är inte sämre. Vi är alla människor, vi är sårbara, vi kan låta oss förledas. Det onda kan paradoxalt ge oss trygghet när vi är rädda och osäkra. Men att alliera sig med ondskan har aldrig lett till något gott. Också hos oss är det många som allierar sig med ondskan. Också det sörjer jag över.

Donald, du har sannerligen gett en ny betydelse åt begreppet Black Friday. Nu handlar det inte om att sälja ut överflöd av prylar och kläder. Det handlar om att slumpa bort heder, ärlighet, anständighet, respekt, gott uppförande, självbehärskning, rättvisa och gott ledarskap. Det handlar om förakt för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Det handlar om förakt för mänskligheten. Det handlar om ondska. Jag kommer att klä mig i svart, i morgon, fredag. Den 20 januari 2017. Black Friday.

Mirjam Kalland professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors universitet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning