Donald Trump dubblar turkiska tullar

Turkiets valuta, liran, har noterat ett nytt bottenrekord. Bild: AP/Petros Giannakouris

Den turkiska liran har sjunkit till nya bottennivåer och oron har spritt sig till europeiska bankaktier.Nu bidrar USA:s president Donald Trump till turbulensen genom att fördubbla tullarna på turkiskt stål och aluminium.

På Twitter skriver Donald Trump att han har godkänt en fördubbling av handelstullarna på stål och aluminium från Turkiet till 50 respektive 20 procent.

"Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!", konstaterar USA-presidenten.

Beskedet kommer efter en minst sagt turbulent dag för den turkiska valutan, liran. För första gången hittills passerades gränsen 6 lira per dollar under fredagsförmiddagen. Och på eftermiddagen, efter Trumps tullbesked, kostade en dollar 6:60 lira, enligt Reuters.

Hittills i år har nu liran tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Hög inflation

Det är inte bara den diplomatiska krisen mellan USA och Turkiet, som bland mycket annat handlar om Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som pressar liran. Det finns också en oro för att Turkiets centralbank inte ska förmå stå emot president Recep Tayyip Erdogan, som trots den tvåsiffriga inflationen i landet vill att räntorna ska sänkas, skriver Reuters.

Farhågorna har spätts på av Erdogans beslut i förra månaden att utse svärsonen till ny finansminister.

Banker faller

Nu börjar marknadsoron även påverka börsen, och mer specifikt aktierna i europeiska banker som har verksamhet i Turkiet eller har andra former av exponering mot landet.

Den europeiska centralbanken, ECB, har de senaste månaderna tittat närmare på kopplingarna mellan eurozonens banker och Turkiet. Och enligt ECB är spanska BBVA, Italiens Unicredit och franska BNP Paribas särskilt utsatta, rapporterar Financial Times med hänvisning till två anonyma källor. De tre utpekade bankerna föll alla rejält på börsen under fredagens handel.

"Kampanjer"

Investmentbanken Goldman Sachs varnade tidigare i veckan för att en fortsatt nedgång för liran skulle kunna utgöra ett hot även mot Turkiets inhemska banksektor.

Erdogan själv verkar, åtminstone utåt, ta lätt på lirans ras, som enligt honom beror på "kampanjer" mot Turkiet.

– Vi kommer inte att förlora det ekonomiska kriget, säger han i en intervju med den statliga tv-kanalen TRT Haber.

Nationell kamp

Presidenten uppmanar även turkar som har "dollar, euro eller guld under kudden" att bege sig till växlingskontoren och växla mot lira, för att stötta valutakursen.

– Det är en nationell kamp.

Och till nyhetsbyrån Anatolia säger Erdogan att Turkiet, med guds hjälp, kommer att klara av den ekonomiska situationen, precis som man klarade av att hantera de översvämningar som i veckan drabbade provinsen Ordu vid Svarta havet.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02