Donald mot Donald när EU pratar USA

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk träffar pressen i Sofia inför veckans toppmöten i Bulgarien.Bild: TT/AP/Virginia Mayo

USA:s president Donald Trump är inte på plats – men är ändå mannen i allas tankar när EU:s stats- och regeringschefer samlas i Sofia.Middagsmötet domineras helt av de kärvande relationerna till USA.

Med en polisman på post i snart sagt varje gathörn tar EU:s ordförandeland Bulgarien emot övriga EU-ledare i huvudstaden Sofia.

Den arbetsmiddag som inledningsvis bara skulle handla om hur unionen kan bli bättre på forskning och innovation har dock fått ett helt annat fokus.

USA:s avhopp från kärnenergiavtalet med Iran är ett av de nya huvudämnena.

– Vi behöver en enad europeisk front. Jag vill att ledarna bekräftar att EU står upp för avtalet, så länge som Iran gör det. Avtalet är bra för europeisk och global säkerhet, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk inför middagen i ett kort möte med pressen i Sofia.

Hårda ord från Tusk

Donald Tusk går tufft ut mot namnen Trump i USA.

– När man ser på de senaste besluten från president Trump skulle någon till och med kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender, säger Tusk och kallar den amerikanska administrationens "nyckfulla beslutsamhet" för en ny utmaning för EU vid sidan om Kina och Ryssland.

– Men egentligen borde vi vara tacksamma. Tack vare Trump behöver vi inte ha några illusioner längre: han har fått oss att förstå att när vi behöver en hjälpande hand – så är det vår egen vi måste förlita oss på, säger Tusk.

Tulltvist

Arbetsmiddagen i Sofia är främst tänkt som en diskussion om vägen vidare. Några presskonferenser eller ens gemensamma uttalanden om vad som sagts är inte inplanerade förrän under torsdagen.

EU:s bryderier med USA handlar inte bara om hur företag ska kunna skyddas mot eventuella sanktioner, men också om läget i den handelstvist där unionen tills vidare fått uppskov från USA:s stål- och aluminiumtullar.

Men bara till den 1 juni.

Även här har EU valt en tuff linje och ihärdigt pekat ut tullarna som orättfärdiga.

– Enighet är vår största styrka. Mitt mål är att vi håller fast vid vår linje, säger Tusk i Sofia.

Fakta

EU, Iran och USA

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

USA:s president Donald Trump beslutade dock den 8 maj att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Parallellt hotas EU av de stål- och aluminiumtullar som USA beslutade om redan i februari. Undantag har tills vidare beviljats fram till den 1 juni.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22