Domstolsbråk om friande av Brasiliens Lula

Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.Bild: TT/AP/Nelson Antoine

En appellationsdomstol i Brasilien har i en dom meddelat att landets tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva ska släppas fri från fängelset. Men beskedet mötte genast invändningar.

Kort efter det överraskande beskedet från appellationsdomstolens domare Rogério Favreto förklarade Sérgio Moro, också han domare och den person som leder utredningen av den enorma korruptionshärva som Lula anklagas vara inblandad i, att ordern om frisläppande av expresidenten inte är giltig. Enligt Moro har Rogério Favreto inte befogenhet att besluta om Lulas frisläppande.

Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2001–2011 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse. Lula överklagade domen till en andra instans, som i januari skärpte hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

I april i år började Lula avtjäna sitt straff på fängelset i Curitiba.

Lula nekar till alla anklagelser och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22