Domstolen tar flygekorrens parti – nej till plan att bygga hus i Batteribackens park

Bild: Tom Ahlström/HBL-arkiv

En delseger för naturen, utropar Helsingfors naturskyddsförening sedan Helsingfors förvaltningsdomstol har slagit fast att Batteribackens detaljplan i Smedjebacka är lagstridig. Staden får bakläxa för att ha struntat i nya uppgifter om flygekorrens utbredning.

Detaljplanen för Batteribackens park i Smedjebacka är lagstridig, förkunnar Helsingfors förvaltningsdomstol. Helsingfors stad planerade att bygga nya höghus och en underjordisk depå på ett skogsområde, men man beaktade inte de nya uppgifter om flygekorrens utredning som fanns tillhanda, och därmed får man planera om.

Helsingfors naturskyddsförening är nöjd med beslutet som betonar vikten av att beakta natur- och rekreationsvärden när man planerar att utvidga bostadsbyggandet. En tanke har varit att bygga tätt i närheten av Spårjokern var byggarbeten också stött på förseningar på grund av att man försummat att beakta flygekorren.

Nya inventeringar ger vid handen att det finns flygekorrar i området, och domstolsbeslutet konstaterar att det inte är möjligt att bygga enligt planen utan att försämra områden där flygekorrarna fortplantar sig och rastar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning