Domstol: Läger i Papua Nya Guinea är lagliga

Högsta domstolen i Australien har beslutat att landets vana att skicka asylsökande personer som når landets kuster med båt till migrantläger i Papua Nya Guinea är giltig. Detta trots att Papa Nya Guineas domstol anser att det strider mot konstitutionen.

Den australiska domstolen beslutade att det är lagligt att skicka asylsökande till lägret, delvis eftersom den australiska regeringen inte begränsas konstitutionellt av något behov av att anpassa sig till ett annat lands inrikeslag.

Australien vägrar att låta asylsökande som kommer med båt att bosätta sig inom landet. I stället får Papa Nya Guinea och Nauru betalt för att ta emot dem i lägren.

Såväl Australien som Papua Nya Guinea har tidigare sagt att lägret på ön Manus ska stänga i oktober. Men hur det blir för dem som bor där är nu oklart.

Skickandet av de asylsökande har tidigare utmanats flera gånger i både Australien och Papua Nya Guinea.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39