40-åring dömd att betala sin mor för uppfostran

Bild: Most Photos

Taiwans högsta domstol har dömt en man att betala motsvarande cirka 600 000 euro till sin mor som ersättning för att hon uppfostrat honom och bekostat hans utbildning.

Mamman, som lämnades ensam med två barn efter en skilsmässa, var orolig för hur hon skulle klara sig på ålderns höst. Därför tecknade hon ett kontrakt med sina två söner när de var 20 år. Enligt kontraktet skulle de betala henne 60 procent av nettovinsten från sina inkomster.

Båda sönerna, som nu är i 40-årsåldern, har anklagats av mamman att inte hedra sina kontrakt. Den äldste har tidigare betalat mamman motsvarande cirka 150 000 euro vid en förlikning.

Den yngste sonen har hittills fått rätt i lägre instanser, men mamman har överklagat. Högsta domstolen menar att kontraktet är giltigt eftersom mannen var vuxen när han undertecknade det, och att han som tandläkare har råd att återbetala sin mamma.

Att äldre personer övergivs av sina barn är ett växande problem i Taiwan. Förslag finns att vuxna barn som inte tar hand om sina föräldrar ska kunna dömas till fängelse.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03