Domen föll mot Tynkkynen – får böter för hets mot folkgrupp

Bild: Lehtikuva/Eeva Riihelä

Sebastian Tynkkynen har av tingsrätten i Uleåborg dömts till böter för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden, uppger Sannfinländarnas ungdomsförbund. Enligt åklagaren smädade Tynkkynen muslimer i sina skriverier på Facebook.

Tynkkynen dömdes till 50 dagsböte. I en video på Facebook uppger han att böterna därmed är 300 euro för honom.

Han ondgör sig över det finländska rättssystemet och säger att hans dom är "politisk". Tynkkynen säger också att han på grund av böterna inte längre har råd att säga sin åsikt, men att han ämnar fortsätta göra det när böterna är betalda.

Domen kom för ett tidigare inlägg på Facebook. Tynkkynen skrev på Facebook bland att islam är ett hot mot den västerländska livsstilen och kallade Muhammed för "pedofilprofet".

Domstolen ansåg att Tynkkynen skändade sådant som är heligt för muslimer på ett sätt som var ägnat att väcka och stärka intolerans och fördomar i fråga om religion.

Tynkkynen vädjade till yttrandefriheten, men domstolen påpekar i sitt avgörande att den är förknippad med skyldigheter och ansvar.

– Yttrandefriheten har begränsats bland annat med den nu aktuella bestämmelsen om hetsbrott.

Oklart med överklagan

Tynkkynen vet inte om han tänker överklaga sin dom. Han säger att han måste fundera på om han har tid med en rättsprocess inför kommunalvalet.

Tynkkynen ställer upp i kommunalvalet i Uleåborg och säger att domen inte påverkar hans kandidatur.

– Det stör på inget sätt. Tvärtom hoppas jag att vi till partiordförande ska få en person som har politiska domar för samma saker som jag i dag har dömts för, säger Tynkkynen som uppenbarligen hänvisar till Jussi Halla-aho.

– Finland behöver exempel på att man måste kunna säga saker högt, oavsett hur svåra de är, särskilt om de strider mot västerländska värden.

Hinder för kandidatur?

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo ger inget entydigt svar på om en person som dömts för hets mot folkgrupp kan ställa upp som sannfinländsk kandidat i kommunalvalet. Hon anser att fallet Tynkkynen skiljer sig från riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen och kommunalpolitikern Terhi Kiemunki, som dömts för samma brott.

Slunga-Poutsalo säger att domen inte automatiskt hindrar nominering och att partiet tar ställning till varje fall för sig. Partiet kommer att titta på de enskilda skriverierna först då domarna fått laga kraft. I princip kan alltså till exempel Kiemunki ställa upp eftersom hovrättens dom sannolikt kommer först efter valet.

– Situationen är ju lite genant, men vi försöker handla rättvist mot vår medlemskår, säger Slunga-Poutsalo.

Partiets riksdagsgruppsordförande Sampo Terho sade i höstas att partiets kommunalvalskandidater har förbundit sig att uppföra sig värdigt.

– Enligt min uppfattning inbegriper det också att man inte kommer med rasistiska åtgärder eller utspel. Dessutom har vi undertecknat en antirasismdeklaration i likhet med de andra partierna här (i riksdagen), sade Terho i oktober i fjol.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00