Domaren om giftmordet på Kim Jong-Nam: En välplanerad konspiration

En av kvinnorna, i grått i mitten, anländer till domstolen. Bilden är från i juni.Bild: TT-AP/Voon Chong

De säger att de trodde att de var med i "Dolda kameran" – nu riskerar de dödsstraff för mord. Den malaysiska domstolen tror inte på kvinnorna som anklagas för mordet på den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror. Rättegången mot dem ska fortsätta.

Domaren Azmi Ariffin anser att bevisningen som presenterats pekar på att mordet på Kim Jong-Nam rör sig om "en välplanerad konspiration" tillsammans med en grupp nordkoreaner. Domaren säger också att man inte kan utesluta att det fanns politiska motiv för mordet, men att det saknas tillräckliga bevis för detta.

Kunde ha släppts

De åtalade – en vietnamesiska och en indonesiska, båda i 20-årsåldern – såg chockade och gråtfärdiga ut när domaren läste upp beslutet. De kunde ha släppts fria om man kommit fram till att bevisen inte höll.

Fälls kvinnorna för mord väntas det innebära dödsstraff. Deras familjer är dock övertygade om att de kommer att frias och framhäver att de inte bär ansvar för dådet. De har sagt att de blev lurade att medverka i vad de trodde var ett skämt. De menar att de bara var ovetande spelpjäser i ett mord som planerats av Nordkorea.

Åklagarens invändning är att vore det på skoj så skulle där ha synts "lite humor", men övervakningsvideon visar att ingen skrattade.

Nordkoreaner misstänkta

På övervakningsfilmer syns kvinnorna rusa till olika toaletter efter mordet, innan de lämnar flygplatsen var för sig i taxi. Enligt åklagarna värvades de båda av fyra nordkoreaner som planerade dådet och försåg kvinnorna med giftet innan de själva flydde landet. Nordkoreanerna är formellt åtalade, men fortfarande på fri fot.

Mordet inträffade på Kuala Lumpurs flygplats i februari förra året. Kim Jong-Nam dödades med hjälp av ett nervgift kallat VX, klassat som kemvapen. Han konstaterades död bara en kort stund efter det att de misstänkta kvinnorna pressat en duk mot hans ansikte.

Fakta

Mordet på Kim Jong-Nam

Kim Jong-Nam, utomäktenskaplig halvbror till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un, mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari förra året.

Övervakningsfilmer visar hur två kvinnor närmar sig honom vid incheckningsdisken, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla en trasa mot hans ansikte. Kvinnan hävdar själv att hon fått pengar för att kleta babyolja på hans ansikte.

Kim Jong-Nam dog i ambulansen på väg till sjukhus.

Fyra nordkoreaner som misstänks för inblandning i giftmordet syns på övervakningsfilmer som visar att de träffade kvinnorna före dådet. De är efterlysta av Interpol.

Rättegången inleddes i oktober förra året, men har pausats ett par gånger, senast i april. Nu beräknas den återupptas i november.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00