Domare stoppar Trumps inreseförbud – Vita huset svarar

Trumps inresestopp stöter på juridiskt motstånd. Bild: Lehtikuva/Joe Raedle

En amerikansk federal domare i Seattle har, i ett beslut som gäller hela nationen, tills vidare stoppat president Donald Trumps nya inresestopp. Nu får människor med giltiga visum från de sju länderna åter gå ombord på plan till USA. Men Vita huset tänker blockera beslutet.

Det var delstaten Washington som tog frågan till federal domstol med stöd av Minnesota. Domaren i fallet James Robart, tillsatt av George W Bush, säger att utslaget får omedelbar effekt.

Washingtons guvernör Jay Inslee firar beslutet som en seger för delstaten: "Ingen – inte ens presidenten – står över lagen".

– Det stoppar presidentordern direkt, säger delstatens justitieminister Bob Ferguson, Demokraterna, och tillägger att han förväntar sig att den federala regeringen ska följa domslutet.

Under fredagen gick även en federal domare i Boston emot Trumps inresestopp, men domarbeslutet i Seattle beskrivs som bredare.

Beslutet kan överklagas av Trumps administration, och Vita huset reagerar nu kraftigt på det. I ett uttalande från talesman Sean Spicer kallades det först "skandalöst", ett uttalande som snabbt uppdaterades till att heta att president Trumps order båda är "laglig och korrekt".

Vita huset säger att man kommer att blockera beslutet så snabbt som det bara går. Justitiedepartementet säger att det inte kommer att ske "under kvällen".

Får flyga igen

Efter domarbeslutet säger USA:s tull- och gränsmyndighet nu till flygbolag att de åter kan ta ombord resenärer som omfattas av presidentorden, uppger företrädare för flygbolagen enligt Reuters.

I en telefonkonferens ska de ha fått höra att personer med giltiga visum från de sju länderna som tidigare stoppats nu får resa med planen; att det som ska vara som innan presidentens dekret.

Inrikesdepartementet uppger i sin tur att man tillsammans med departementet för inrikes säkerhet och jurister arbetar för att ta reda på vad domstolens beslut innebär. Så snart information är tillgänglig kommer man att meddela om det innebär några förändringar för det tillfälliga inrikesstoppet.

"Nationell säkerhet"

Trump-administrationen har sagt att visumstoppet handlar om nationell säkerhet, medan kritiker menar att det handlat om att peka ut människor baserat på religion vilket är ett brott mot USA:s grundlag. De länder som drabbats av visumstoppet, under 90 dagar, är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Fallet i Washington rör att människor från delstaten lidit skada av inresestoppet, som studenter och universitetspersonal som fastnat utomlands.

Sedan Trump skrev på presidentordern har det rått stor osäkerhet om vad som gällt, bland annat för människor med redan giltiga visum och arbetstillstånd, så kallade green cards, och vissa sådana fall har också tagits till domstol i vissa delstater.

Dom i Virginia

Under fredagen kom departementet för inrikes säkerhet med ytterligare ett förtydligare om vad som gäller. Det finns inga planer på att lägga till fler länder på listan. Reglerna gäller heller inte personer med permanent uppehållstillstånd i USA, eller personer med green card, eller vissa andra, som exempelvis har hjälpt den amerikanska militären.

Samtidigt beordrade en federal domare i Virginia Vita huset att ta fram en lista på alla människor som hindrats att komma in i landet efter de nya reglerna.

Reglerna har lett till omfattande protester, både från människor i USA och internationellt, från näringslivet såväl från världsledare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning