Domare pressar på för fler återföreningar

Donald Trumps så kallade nolltoleranspolitik har mötts av omfattande protester.Bild: TT-AP/Jacquelyn Martin

USA:s regering får beröm av en federal domare för att många barn i migrantfamiljer återförenats med sina anhöriga. Samtidigt kräver han nya åtgärder för att återförena de barn som fortfarande befinner sig i USA med föräldrar som redan skickats till sina hemländer.

Uttalandet från domaren Dana Sabraw kommer dagen efter beskedet om att 400 barn fortfarande inte har återförenats med sina föräldrar efter att ha skiljts åt vid gränsen mellan USA och Mexiko. De har separerats under president Donald Trumps kontroversiella "nolltoleranspolitik" mot migranter som kommit till landet på olagligt sätt.

Sabraw är den domare som i slutet av juni beslutade att alla lämpliga migrantfamiljer skulle återförenas, och gav regeringen en månad på sig att genomföra processen. Tidsfristen gick ut natten till fredagen finsk tid.

Klassats som olämpliga

Regeringen anser att tidsfristen hållits, eftersom familjerna som inte har återförenats bedömts som olämpliga av olika anledningar, bland annat att familjeband inte har kunnat bevisas eller att föräldrar är tidigare dömda för brott.

Sabraw säger under fredagen att han accepterar att processens första steg är slutfört och att regeringen "förtjänar beröm" för att ha klarat tidsfristen. Han poängterar samtidigt att det är viktigt att nu hitta de föräldrar som är hemskickade utan sina barn. Det tredje steget är, enligt domaren, att skapa regelverk för att se till att något sådant aldrig kan hända igen.

"Sopar under mattan"

Separationerna vid gränsen inleddes i maj när vuxna immigranter greps medan deras barn togs till olika förvar.

Människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) anser att regeringen bättrat på siffrorna om återföreningarna.

"Trumpadministrationen försöker sopa dem under mattan genom att ensidigt välja vem som är lämplig för återförening", skriver Lee Gelernt vid ACLU i ett pressmeddelande.

"Vi kommer att fortsätta att hålla regeringen ansvarig och se till att familjerna återförenas."

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00