Dom nummer två i grooming-härvan i Uleåborg: 20-årig man fick två års ovillkorligt fängelse

Polisen misstänker åtta män för sexualbrott mot en 13-årig flicka. Nu har två av dem blivit dömda i Uleåborgs tingsrätt. Bild: Timo Heikkala/Lehtikuva

Bit för bit avhandlas den grova grooming-härvan i Uleåborg. På tisdagen dömdes en 20-årig man för grovt sexuellt utnyttjande.

Uleåborgs tingsrätt har gett dom nummer två i den så kallade grooming-härvan i Uleåborg. En 20-årig man har dömts till två års ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av en 13-årig flicka.

I förra veckan dömdes en 21-årig man till fyra års ovillkorligt fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av samma flicka. Ytterligare sex män är misstänkta för sexualbrott mot flickan. Ärendena behandlas ett åt gången fram till mitten av juni.

Enligt domen skedde utnyttjandet i 20-åringens lägenhet i september–oktober i fjol. Mannen tog kontakt med flickan på sociala medier och bjöd henne till sitt hem där han bland annat kysste och berörde henne sexuellt.

Efter träffen föreslog mannen fler träffar. Han erbjöd även pengar för att de skulle träffas. Flickan förstod att mannen var ute efter att ha samlag. Några fler träffar blev inte av.

Flickan deltog inte i tingsrättens behandling. I stället tog rätten del av polisens inspelningar med henne under förundersökningen. Rätten hörde även flickans vårdnadshavare och vittnen.

Den skriftliga bevisningen bestod av bland annat meddelanden på Whatsapp- och Instagram, och ett rättspsykologiskt expertutlåtande.

Rätten tog också del av mannens version av händelserna. Han bestred åtalet.

Förutom fängelsedomen dömdes mannen att betala flickan 8 700 euro i skadestånd och 4 500 euro i rättegångskostnader. Mannens rättegångskostnader på 11 200 euro går på statens räkning.

I höstens uppmärksammade sexualbrottshärva i Uleåborg misstänkte polisen totalt kring trettio utländska män för sexualbrott mot tjugo minderåriga flickor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning