Doldissyster leder kvinnornas inkomstliga – bara tolv kvinnor i topp 100

Fiskars vd Jaana Tuominen hör till de kvinnor som har störst beskattningsbara inkomst. Hon kom till Fiskars i oktober i fjol från Paulig. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kvinnorna kommer, igen, en bra bit ned på inkomstlistan. Ulla Sjöström är den kvinna som hade störst beskattningsbara inkomster 2017.

Ulla Sjöström kommer på plats 28 på listan över dem med störst beskattningsbara inkomst i fjol. Hennes inkomster var 9,08 miljoner euro. Av dem är den absoluta merparten kapitalinkomster, förvärvsinkomsterna är bara 68 000 euro.

Pengarna härstammar från försäljningen av företaget Temet. Sjöström och hennes syster, kompositören Kaija Saariaho sålde bolaget 2017, vilket bland annat Talouselämä rapporterat om.

Där Saariaho är en kändis har systern Sjöström valt att hålla låg profil och undvika publicitet.

Systrarna har enligt Helsingin Sanomat ärvt företaget av sin far, industrirådet Launo Laakkonen. Temet finns i Helsingfors och är specialiserat på bunkrar och befolkningsskydd.

Kaija Saariaho bor i Paris och beskattas därför bara till en del i Finland. I december i fjol donerade hon en miljon till en orgel till Musikhuset i Helsingfors.

På plats 23 finns också ett kvinnonamn, men det är dödsboet efter Greta Sandell.

Elsa Fromond, som hör till finanssläkten Ehrnrooth, är följande kvinna sett till totalinkomst med 6,4 miljoner euro. Hon återfinns på plats 39. Jaana Tuominen, vd för Fiskars, är på plats 50 med 5,67 miljoner.

På listan över de hundra med störst inkomster finns bara tolv kvinnor.

Av dem har de flesta övervägande mest kapitalinkomster, eller enbart kapitalinkomster. Flera personer från Fromond-familjen, finns på listan.

Stefan Törnqvist, tidigare vd för kapitalförvaltningen vid Ålandsbanken, har i en intervju för HBL sagt att i tabelltoppen finns de som har grundat sitt företag själv eller har ärvt pengar. Bland företagarna är det de inom teknikbranschen som tjänar mest.

– Tyvärr har vi alltjämt för få kvinnor som blir företagare. De som blir det öppnar ofta cateringfirmor eller modebutiker.

Ser man till de tusen med högst inkomster är 140 kvinnor och 841 män. Resten, 19, är dödsbon.

Läs också:

Kommentar: Det är inte ohyfsat att tala om löner

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54