Doftande skogskonstverk visas i Helsingfors nästa sommar

Katie Paterson vill uppmärksamma oss på klimatkrisen med sin konst. Bild: Pressbild

Den skotska konstnären Katie Paterson skapar konstverket Ihme Helsinki 2021. Det nya konstverket To Burn, Forest, Fire uppförs i flera offentliga rum i Helsingfors sommaren 2021.

Katie Paterson, född 1981 i Skottland, betraktas som en av de mest intressanta konstnärerna i sin generation. I sin konst analyserar hon vår plats på jorden ur den geologiska tidens och förändringens perspektiv. Hon arbetar med forskare runtom i världen och använder ofta avancerad teknik i sina arbeten. Patersons arbeten behandlar den intima, poetiska och filosofiska relationen mellan människan och hennes naturliga miljö. Ett av hennes mest kända arbeten är Future Library i Oslo i Norge.

To Burn, Forest, Fire består av lukten av jordens första skog och lukten av den sista skogen under klimatkrisen. Lukten av dessa skogar förädlas till rökelse som bränns på olika håll i staden sommaren 2021.

För att definiera lukterna av den första skogen på jorden och den sista under klimatkrisen har konstnären samarbetat med professor emeritus Jan Zalasiewicz och docenten i paleoklimatologi J. Sakari Salonen.

Ihme är en organisation som varje år producerar konst för ett offentligt rum. Förutom Patersons verk visas nästa år också den norska konstnären Jana Winderens verk som skulle förverkligas i år, men måste skjutas upp på grund av coronapandemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning