Dödstalet stiger i Turkiet – febril jakt på överlevande

Räddningsarbetare letar igenom rasmassorna i Izmir. Foto: Darko Bandicl/AP/TT Bild: Darko Bandic

Med hjälp av motorsågar, hundar och sina bara händer letar räddningsarbetare febrilt efter överlevande bland rasmassorna efter skalvet i Egeiska havet på fredagen. Dödstalet börjar nu närma sig 40.

En av de städer som drabbats värst av jordbävningen är turkiska Izmir med tre miljoner invånare. Stadens borgmästare Tunc Soyer säger till CNN Turk att 20 byggnader har kollapsat.

Under natten har boende i de skadade byggnaderna fått sova i tält som provisoriskt satts upp i närheten av rasmassorna.

"Behåll lugnet"

Regeringen uppger att räddningsarbetare har lyckats dra fram över 100 personer ur rasmassorna, men det är inte känt hur många som fortfarande saknas.

Under en av räddningsinsatserna deltog jordbruksminister Bekir Pakdemirli som talade i telefon med en flicka som låg begravd under rasmassorna.

– Vi uppmanar dig att bibehålla lugnet. Vi kommer nu att försöka lyfta cementblocket för att nå dig, sade ministern under insatsen.

Turkiska myndigheter uppger att nästan 900 personer skadades i jordbävningen och att 37 personer omkommit. Man rapporterar även att så mycket som 470 efterskalv följde på det stora skalvet.

Skalvet, som inträffade i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland, kändes i flera turkiska provinser och på de grekiska öarna Samos och Kreta samt i huvudstaden Aten. USA:s geologiska myndighet USGS registrerade magnituden 7,0. Den turkiska katastrofmyndigheten Afad angav 6,6.

Oväntad grannsämja

Grekiska myndigheter har rapporterat två dödsfall hittills – de döda ska ha varit två tonåringar som var på väg hem från skolan på ön Samos när skalvet inträffade.

Skalvet kommer i en tid av frostiga relationer mellan Grekland och Turkiet som drabbat samman i östra Medelhavet över frågor om naturtillgångar och territorialgränser. Under rådande omständigheter har man grävt ner stridsyxan.

"Oavsett våra olikheter så är detta en tid när våra folk måste stå enade", skriver den grekiska premiärminister Kyriakos Mitsotakis på Twitter.

"Jag tackar dig, att två grannar uppvisar solidaritet i svåra tider är mer värt än mycket annat i livet", svarade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning