Dödstalet stiger efter tsunamikatastrofen i Indonesien – "Stor sannolikhet för fler tsunamier"

Förödelsen är total där tsunamin dragit fram. Bild: Lehtikuva-AFP/Sonny Tumbelaka

Över 280 människor har omkommit i den tsunami som drabbade Indonesien i helgen. Fler än 1 000 skadades och det omfattande sökandet efter överlevande fortsätter, både med maskiner och med handkraft.

Räddningsarbetet pågår under måndagen i kraftigt regnoväder, samtidigt som experter utfärdar varningar om att området kan drabbats av fler stora vågor.

– Antalet offer och skadorna kommer att fortsätta stiga, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho.

Hundratals byggnader förstördes av vågen, som träffade kusten på södra Sumatra och Javas västra spets vid klockan 21.30 lokal tid i lördags.

– Militären och polisen söker i resterna för att se om vi kan hitta fler offer, säger Dody Ruswandi vid räddningsmyndigheten.

Han uppger att räddningsinsatserna antagligen kommer att fortsätta ungefär en vecka.

Evakueringar

Träd som slitits loss med rötterna och annan bråte ligger spridda över stränderna, och många vägar är blockerade av bråte – men även på grund av mycket trafik, då många vill lämna området.

Fler än 3 000 människor som bor längs kusterna tvingas söka sig till högre belägna platser. Fler än 50 saknas fortfarande.

Röda korset och Röda halvmånen har uppgett att vågorna var 30–90 centimeter höga, medan invånare har vittnat om 2–3 meter höga vågor.

Landets president Joko Widodo besöker området under måndagen.

Öriket är ett av de mest katastrofdrabbade i världen.

Aktiv fas

Tsunamin tros ha orsakats av att en del av vulkanön Anak Krakatoa kollapsade under havsytan i samband med ett vulkanutbrott.

Anak Krakatoa utgör en liten ö i sundet mellan Sumatra och Java.

– Sannolikheten för ytterligare tsunamier i Sundasundet kommer att vara fortsatt stor så länge Anak Krakatoa är i sin aktiva fas eftersom det kan sätta i gång fler jordskred under vattenytan, säger Richard Teeuw vid University of Portsmouth i England.

Till skillnad från jordskalv, som sätter i gång varningssystem, finns det inte mycket tid att varna invånarna vid en tsunami orsakad av ett undervattensskred.

Läs också: Förödande tsunami vräkte in över Indonesien

Mars 2011: En tsunami efter ett jordskalv med magnituden 9,0 drabbar Japan, med omkring 19 000 döda och saknade som följd. Tsunamin utlöser en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima, den värsta kärnkraftsolyckan efter Tjernobyl 1986.

December 2004: Ett skalv med en magnitud på minst 9,1 drabbar Aceh på Sumatra, Indonesien. Den efterföljande tsunamin ödelägger stora områden i flera länder längs den sydostasiatiska kusten. Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbas värst. Över 220 000 uppskattas ha dött, bland dem många västerländska turister.

Juli 1998: Papua Nya Guinea drabbas av två skalv med magnituden 7,0. Tsunamin efter skalven ödelägger tre mil av den norra kusten och sveper bort sju byar. Dödstalet uppskattas officiellt till 2 000, men kan vara uppemot 6 000–8 000.

Augusti 1976: Ett skalv med magnituden 7,9 nära de filippinska öarna Mindanao och Sulu resulterar i en tsunami med fem meter höga vågor. 5 000–8 000 människor dödas, många av dem sveps bort i sömnen.

Maj 1960: Över 5 700 människor dödas i Chile, 61 i Hawaii och 142 i Japan när en tsunami når land efter ett megaskalv i Chile med en magnitud på 9,5. Vågorna uppges ha varit uppemot fem meter höga.

Källa: AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning