Dödstalet stiger kraftigt i Haiti

En flygbild från sydvästra Haiti, tagen den 6 oktober. Bild: AFP / Lehtikuva/Nicolas Garcia

Dödstalen efter orkanen Matthew stiger kraftigt i Haiti. Flera hundra har omkommit, enligt lokala myndigheter.

– Situationen är verkligen katastrofal, säger interimpresidenten Jocelerme Privert.

Dödstalen i orkandrabbade Haiti har passerat 300, skriver Reuters, efter en hopräkning av olika lokala myndigheters siffror.

Interimpresidenten Jocelerme Privert flög över de hårt drabbade områdena för att få en uppfattning om skadorna.

– Vad vi såg genom flygplansfönstren var verkligen katastrofalt, sade han vid en presskonferens, enligt Miami Herald, och konstaterade att många platser är svåra att nå.

Jordbruket borta

Unicef beskriver situationen som allvarlig.

– Ju mer information vi får, desto större verkar behoven vara i Grand'Anse i söder där skadorna är värre än befarat. Och det kommer att bli värre timme för timme, när fler områden blir tillgängliga, säger Cornelia Walther vid FN:s barnfond Unicef, till TT.

Unicef har lyckats nå södra ön med nödsändningar. Tillsammans med myndigheter och andra organisationer håller man nu på att kartlägga behoven.

– Jordbruket är praktiskt taget borta, träden är borta och tillgången till rent vatten är ett fortsatt problem, säger Cornelia Walther.

Många barn drabbade

1,2 miljoner beräknas ha påverkats. Hälften av de drabbade är barn.

– Vi vet att många skolor är förstörda, att de används som skyddsrum eller att de är översvämmade.

Organisationen Hoppets stjärna, som har medarbetare på plats, skriver i ett pressmeddelande att samtliga sju skolor de ansvarar för har fått omfattande skador och 3 500 barn påverkas. Flera av dem har återuppbyggts tidigare, efter jordbävningen på Haiti 2010.

Jordbävningen, som var den kraftigaste landet upplevt på 200 år, dödade över 200 000 personer och följdes av ett utbrott av kolera, som dödades ytterligare tusental. Ungefär en och en halv miljon människor skadades eller tvingades lämna sina hem. Sjukhus, skolor och byggnader förstördes och arbetet med att reparera skador efter jordbävningen har pågått sedan 2010.

Skolor dubbelt viktiga

Att snabbt få tillbaka barn i skolan efter en katastrof är viktigt, eftersom skolorna har en dubbel roll.

– Det handlar dels om de grundläggande rättigheterna till utbildning, som är lika viktigt efter en naturkatastrof. Men det handlar också om att ge barnen en känsla av normalitet, en plats att vara på. Skolan kan ge ett slags lugn efter en katastrof för barnen, säger hon.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03