"Dödsstraff skulle vara slutet på EU-förhandlingarna"

USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s höga representant för utrikespolitik Federica Mogherini på EU-mötet i Bryssel. Bild: Stephanie Lecocq

EU oroas av utvecklingen i Turkiet efter det misslyckade kuppförsöket, bland annat avsättningen av tusentals domare och tal om att återinföra dödsstraffet.

– Inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU, säger EU:s höga representant för utrikes-och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, på en presskonferens när hon får frågan om vad talet om att återinföra dödsstraff i Turkiet skulle innebära för landets förhandlingar med EU om medlemskap.

Hon understryker att Turkiet också, som medlem i Europarådet, ska följa konventionen om mänskliga rättigheter, som också utesluter dödsstraff.

Enligt Federica Mogherini var EU allra först med att uttala stöd för demokratin och dess institutioner i Turkiet under natten för kuppförsöket. Vikten av att försvara rättsstaten gäller även nu.

– Det finns inga ursäkter för att styra landet bort från det, säger hon med adress Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och regeringen.

Turkiet fick klartecken att börja förhandla om medlemskap med EU 2005, men sedan har inte så mycket hänt. Under senare år har utvecklingen i Turkiet gått åt fel håll, sett med EU-ögon och till demokratin. Bedömare tvivlar på om Turkiet ens är intresserat längre och utvecklingen före och efter kuppförsöket verkar peka åt det hållet.

Frågan är om EU, å andra sidan, kan vara så hårt mot Turkiet nu med tanke på hur beroende unionen är av det nyss träffade flyktingavtalet med Turkiet.

– Vi måste göra både och. Vi måste signalera att vi vill samarbeta, att de är en viktig partner för oss. Men inte till vilket pris som helst, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström på väg in till utrikesministermötet.

Wallström oroad

Det är oroande, anser hon, att den turkiska ledningen nu verkar ge sig på domare i stor skala. De auktoritära och antidemokratiska tendenserna under president Erdogan och den nuvarande regeringen är tydliga.

– Det är domare som EU har varit med och utbildat och det är anmärkningsvärt att det så snabbt skulle komma fram en lista på mellan 2 000–3 000 domare som nu attackeras i det här läget, säger Wallström.

Turkiska myndigheter har också krävt att USA utvisar Fethullah Gülen, den muslimske ledaren som lever i exil i landet. USA:s utrikesminister John Kerry säger, på en presskonferens med Mogherini efter ett frukostmöte med EU-kollegorna, att han har gjort klart att Turkiet måste skicka bevis och inte bara komma med anklagelser om att Gülen ligger bakom kuppförsöket.

Johnsons premiär

Dagens möte innebär också premiär för Storbritanniens nye utrikesminister Boris Johnson i EU-kretsen.

– Vi hade ett mycket bra möte igår, säger Mogherini och understryker att hon betraktar Storbritannien som en del av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken tills vidare.

Hon upprepar att det inte blir några förhandlingar alls om britternas framtida relation med EU förrän landet har lämnat in sin begäran om utträde genom att hänvisa till artikel 50 i EU:s fördrag.

Johnson själv sade, på väg in till frukosten med Kerry och de andra, att Storbritannien inte på något vis säger upp bekantskapen med Europa.

Även attacken i Nice står på agendan under mötet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning