Dödsskjutning vid Pusher street i Christiania

En ung man har skjutits till döds i Christiania i Köpenhamn. Arkivbild. Bild: Drago Prvulovic/TT

En 22-årig man har skjutits till döds i Christiania i Köpenhamn i Danmark. En 31-årig man skadades i samma episod.

Polisen larmades till fristaden runt klockan 01 under natten till lördagen och påträffade där de skjutna männen.

– Den ene dödförklarades på plats. Den andre, som också hade träffats av skott, fördes till sjukhus. Han har opererats och tillståndet är stabilt, säger förundersökningsledare Espen Godiksen.

Skottlossningen ägde enligt nyhetsbyrån Ritzau rum vid ingången till Pusher street, den informella gata i Christiania där cannabisförsäljning som kontrolleras av kriminella sker helt öppet.

Ingen har gripits och polisen vet ännu inte om skjutningen är gängrelaterad. Det är inte heller klarlagt om männen var måltavla för en attack eller slumpmässiga offer.

Christianias självstyre har kallat till stormöte. Fristadens talesperson Hulda Mader beskriver händelsen som tragisk och säger att många av invånarna är chockade.

Det finns sedan länge friktion mellan de boende i området och cannabisförsäljarna. 2016 rev christianiterna försäljningsstånden på Pusher street, som dock byggdes upp igen. När fristaden i fjol höll pandemistängt beslutades att langare som under tiden skapat otrygghet i närliggande områden skulle portas från Christiania.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning