Dödssiffran i Sri Lanka stiger ytterligare – 60 gripna för terrordåden som planerades i flera år

En begravning för ett av dödsoffren för söndagens attacker vid kyrkogården i Negombo. Bild: TT-AP/Gemunu Amarasinghe

Attackerna i Sri Lanka på påskdagen måste ha planerats i minst 7–8 år, säger Sarath Fonseka, tidigare högt uppsatt inom militären och numera utvecklingsminister, i parlamentet. Antalet dödsoffer i attacken har stigit kraftigt sedan flera kritiskt skadade avlidit på sjukhuset.

Totalt är dödssiffran nu uppe i 359 efter påskdagens attacker, där självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar vid kyrkor och hotell. 39 av de som dödats är utlänningar.

Högt uppsatta tjänstemän lät medvetet bli att vidarebefordra information om möjliga attacker i Sri Lanka, enligt parlamentets ledare Lakshman Kiriella. Informationen kom den 4 april och togs upp på ett säkerhetsmöte där president Maithripala Sirisena närvarade, men den fördes aldrig vidare, säger Kiriella i parlamentet.

– Någon kontrollerar säkerhetstjänstemännen. Säkerhetsrådet sysslar med politik. VI måste undersöka det här, säger han.

Fler gripna

Under natten har lankesisk polis gjort nya räder, och ytterligare 18 personer har frihetsberövats i jakten på inblandade personer.

Just nu är 60 personer frihetsberövade med anledning av dåden. och fler gripanden är att vänta, enligt myndigheterna.

Polisutredningen har nu också kommit fram till att attacken utfördes av totalt nio självmordsbombare, varav en kvinna, och åtta av gärningspersonerna har identifierats. En av attentatspersonerna hade studerat i Storbritannien och Australien.

Kontrollerad explosion

Ledaren för den lokala islamistgrupp som ska ha utfört attackerna sprängde sig själv på hotellet Shangri La, ett av målen för attackerna. Under morgonen genomförde polisen också en kontrollerad explosion nära en biograf i Colombo.

USA hade ingen förhandsinformation om attentaten på påskdagen, men tror att det fortfarande pågår terrorplaner i landet, säger landets ambassadör i Colombo, Alaina Teplitz.

Hon uppger att landet kommer bistå Sri Lanka i utredningen av attentaten, bland annat med hjälp av federala polisen FBI.

Med start vid klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Totalt sju självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda skrivs till 359, varav minst 39 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Fyra av attackerna genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i Negombo, norr om Colombo och en i Zionkyrkan i staden Batticaloa på den lankesiska östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

De lankesiska myndigheterna riktade tidigt misstankar mot en mindre, islamistisk extremistgrupp som heter National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

60 personer har gripits inom ramen för utredningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning