Dödssiffran i London stiger: Minst 17 döda

Dödssiffran efter den ödesdigra branden i London fortsätter att stiga. Bild: All over Press/EPA/ANDY RAIN

Premiärminister Theresa May har nu besökt de utbrända resterna av höghuset i London som totalförstördes i onsdags. Minst 17 personer dog i eldsvådan och kritiker ifrågasätter redan nu fastighetens brandskydd.

Premiärminister Theresa May har varit på platsen för dödsbranden. Hon har bland annat setts diskutera med räddningspersonalen.

Händelsen kan komma att bli ytterligare en politiskt tuff utmaning för den redan nu ifrågasatta premiärministern.

Antalet bekräftade döda har samtidigt stigit till 17, enligt polisen, men mycket arbete återstår på olycksplatsen. Brandmän har till exempel nått husets översta våning men ännu inte kunnat gå igenom det rum för rum.

Brännbart material

Kritiska röster har höjts om brandskyddet i fastigheten.

Kärnan i fasadklädseln som lades till 2015 ska ha varit av polyetylen, en form av plast, i stället för ett mer brandsäkert alternativ, skriver BBC. Enligt uppgifter till programmet Newsnight är det mer brandsäkert om det är ett mineralmaterial mellan aluminiumplåtarna som fasadplattorna är uppbyggda av.

Den typ av material som använts för fasaden har även förekommit i andra byggnader som drabbats av bränder runt om i världen.

Höghus i Frankrike, Förenade arabemiraten och Australien med liknande fasader som den i London har drabbats av bränder där elden fått spridning.

Oklart om alla regler följts

Enligt brandskyddsexperter ska också en viktig komponent för att hejda bränder installeras mellan fasadens isoleringspaneler, skriver Reuters.

Kommunen som äger fastigheten har avböjt att kommentera om skyddet installerats under renoveringen som nyligen ägde rum. Inte heller byggfirman Rydon Group, som ansvarade för renoveringen, vill kommentera om skyddet installerats, men skriver i ett uttalande att alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav har uppfyllts.

Fakta: Nyrenoverat höghus

Höghuset Grenfell Tower är 24 våningar högt och innehåller 120 lägenheter. Byggnaden står i Norra Kensington, en stadsdel i västra London (innerstaden) och har drivits av ett privat bolag, Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO), för kommunens räkning.

Kommunen äger omkring 1 000 lägenheter i flera höghus i området Lancaster West Estate.

Grenfell Tower byggdes enligt brittiska medier 1974 och renoverades för bara något år sedan, både invändigt och utvändigt. Byggbolaget Rydon uppger att renoveringen som kostat 8,6 miljoner pund ingått i en upprustningsplan för hela området. På Grenfell Tower hade man kort före branden bland annat bytt fasadklädsel, isolerat ytterväggarna och installerat nytt värmesystem

En gräsrotsorganisation har under arbetena klagat på bland annat att det legat mängder av byggsopor vid husets enda entré.

Källor: Reuters och The Guardian

Den lokala myndigheten som ansvarar för regelverket kring byggarbeten avböjer också att kommentera uppgifterna, eller att svara på frågan om det är olagligt att inte installera skyddet.

I ett uttalande skriver myndigheten att "det vore opassande att kommentera brandorsaken".

Dödstal väntas stiga

Antalet dödsoffer väntas fortfarande stiga. Närmare 80 människor skadades i branden. 30 är kvar på sjukhus, 17 av dessa vårdas för livshotande skador.

Branden startade natten till onsdagen i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bodde i dem.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning