Dödsolyckan i Syndalen i rätten i dag

Rättegången kring dödsolyckan i Syndalen inleds i dag i Västra Nylands tingsrätt.

Olyckan inträffade under en skjutövning i mörker som Sjökrigsskolan höll i Syndalen i december 2015. En beväring misstog sig och trodde att en annan beväring var ett mål och sköt honom. Den skjutna beväringen avled nästan genast trots att man omedelbart inledde första hjälpen.

De åtalade är tre officerare som varit ansvariga för övningen samt en officerselev som deltog i övningen. De åtalas för tjänstgöringsbrott eller tjänstgöringsbrott av oaktsamhet. Dessutom åtalas samtliga för dödsvållande. I förundersökningen har de bestridit att de gjort sig skyldiga till något brottsligt.

För krävande övning

Olycksutredningscentralen har i en utredning slagit fast att övningen var för krävande. De som deltog hade inte fått tillräcklig utbildning som skulle ha förberett dem för den här typens övning.

Centralen konstaterade i sin utredning att målen som var märkta med reflexspray och beväringarna som var märkta med glödljus var förvillande lika i mörkret. Vid skjutningen användes ljusförstärkare och truppen hade inte hunnit få rutin i användningen av dem. Vid olyckstillfället var det mycket mörkt, vilket minskade ljusförstärkarens effekt.

Dessutom var målen placerade på ett farligt sätt.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54