15-årig Pargasbo dog i skidolyckan – Föll tio meter

Konfirmationslägret i Himos avbröts efter dödsolyckan som skedde utanför det egentliga pistområdet. Bilden är från skidcentret på söndagen. Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

Den 15-åring som dog i närheten av Himos skidcenter i Jämsä på lördagen deltog i ett konfirmationsläger ordnat av Väståbolands svenska församling. Lägret avbröts redan den första dagen. Ungdomarna har fått krishjälp.

Det var vid 16-tiden på lördagseftermiddagen som dödsolyckan inträffade vid Himos skidcenter. Pojken som förolyckades deltog i ett konfirmationsläger ordnat av församlingen i Pargas och åkte skidor tillsammans med ett kompisgäng utanför pistområdet.

Pojken åkte sist och blev efter de andra.

Eftersom han inte syntes till på ett tag, vände de andra om och gick uppför backen. Efter ett tag hittade de kompisen på marken och kallade på hjälp. Hjälpen kom snabbt enligt Ilta-Sanomat, men trots återupplivningsförsök kunde pojken inte räddas.

Pojken uppges ha fallit cirka 10 meter rakt ner då han uppenbarligen tappade kontrollen.

Läs det senaste: Polisen: Ingen förundersökning av Himos-olyckan

Pargasungdomarna hade kommit till Himos samma morgon och genast gett sig ut i backarna. Konfirmationslägret avbröts alltså redan under sin första dag och lägerdeltagarna återvände till Pargas under natten.

– De möttes av en krisgrupp genast när de kom hem på natten. Vi har en krisgrupp med ständig beredskap. Den består av medlemmar från bland annat staden och församlingen och formas om beroende på situation och behov. Nu mötte krisarbetarna ungdomarna genast när de kom hem på natten, säger Harry Sanfrid Backström, kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

Djupt skakade

Konfirmationslägerresan till Himos är en mångårig tradition i församlingen och den här gången bestod gruppen av åtta ungdomar. Med sig hade de en av församlingens präster och en ungdomsarbetsledare.

– De är förstås djupt skakade av det som har hänt, säger Backström.

Detaljerna kring olyckan är fortfarande delvis oklara. Bland annat är det oklart om den förolyckade åkte skidor eller snöbräde och om han hade hjälm eller inte.

Terrängen utanför pisterna i områdets norra backar som de unga åkte i är backig och stenig, men för tillfället uppges snötäcket vara tjockt. För att ingen av de tusentals skidåkare som använder backarna under de brådaste vinterhelgerna ska åka offpist har terrängen tydliga märkningar, men inga staket som hindrar en från att avvika från de backar som är säkrade och omskötta.

– Där kom väl en brant emot som pojken inte behärskade, säger Backström, som uttrycker sitt djupaste deltagande för den förolyckades familj, vänner och skolkamrater.

Polisen uppger att pojken inte har åkt mot ett träd, utan att det handlar om en fallolycka.

Karta över pisterna i Himos. Bild: Lehtikuva/Hannu Rainamo

Församlingen ordnar krishjälp för närstående under söndag och måndag.

– Jag är djupt bedrövad och berörd. Nu behöver vi samlas till bön och be för familjen, vännerna och skolkamraterna, säger Backström, som kommer att finnas tillgänglig per telefon, men också personligen för stödsamtal och bön i Pargas kyrka åtminstone mellan 18 och 21 på måndag kväll. Redan under söndag kommer församlingen att ordna en andakt.

Församlingens ungdomsarbetsledare Marika Eklund och kaplan Jari Heikkilä finns på plats för samtal i ungdomslokalen Lyan under söndag eftermiddag och kyrkans samtalstjänst håller sin själavårdschat öppen klockan 13–16 på adressen https://www.samtalstjanst.fi.

60 hektar

Vissa frågor om skyltningen i pistområdet och vid dess gränser har väckt en del frågor. En del tycker att skyltningen för var det officiella pistområdet tar slut borde vara synlig för att i bästa fall avskräcka äventyrslystna åkare från att åka offpist.

– Varje fall är ett för mycket, säger Himos-företagens vd Elsi Ojala.

– Samtidigt är det ett väldigt tidskrävande och drygt jobb att ha skyltar överallt. Himos pistområde är 60 hektar stort, säger Ojala till Ilta-Sanomat.

– Men vi ska bli bättre på att informera om riskerna med att åka utanför pisterna. Samtidigt kan vi ju inte förbjuda folk att åka var de vill. Att sätta upp staket skulle knappast ha någon effekt alls.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning