Dödsoffer också i Florida i orkanens fotspår – skräckbilder när hjälp når drabbade

Åtminstone fyra personer har dött på grund av orkanen Matthew i USA-delstaten Florida, uppger nyhetskanalen CNN. Två av dem dog av träd som blåste omkull, medan de två andra avled för att ambulanspersonalen inte kunde ta sig fram i tid på grund av stormen.

Matthew har orsakat översvämningar och elavbrott på Floridas östkust. Undantagstillstånd har utlysts också i delstaterna Georgia, South Carolina och North Carolina.

Stormen har minskat i styrka och klassas nu endast som en tvåa på orkanskalan.

Skörden förstördes

Den största förstörelsen har Matthew orsakat i det fattiga Haiti, där uppgifterna om antalet dödsoffer varierar. Enligt BBC och nyhetsbyrån Reuters har över 800 människor mist livet i Haiti.

Tiotusentals hem har förstörts. FN har varnat för att det tar flera dagar innan skadorna i Haiti har kartlagts. Översvämmade vägar och utslaget mobilnät gör det fortfarande svårt att nå alla drabbade.

Myndigheter och hjälporganisationer sliter på plats för att försöka uppskatta skadorna efter orkanen.

– Situationen är fruktansvärd på den södra halvön i landet. All ansträngning från internationella samfundet fokuserar på det området, säger Dominique Fevry vid hjälporganisationen Oxfam över telefon från Haiti till TT.

Hon säger att orkanen lett till massförstörelse.

– Vi kan säga att hundra procent av grödorna förstörts. De skulle ha skördats i november. Nu kan hunger vänta, säger hon.

Svårt nå drabbade

Det är fortfarande stora problem att ta sig till de hårdast drabbade områdena, i regionerna Grand'Anse och Sud. Vägarna är i många fall översvämmade, och mobilnätet är utslaget vilket gör kommunikationerna svåra. I takt med att hjälpsändningarna når fram klarnar bilden på omfattningen av skadorna.

– Dödstalen stiger dramatiskt, timme för timme, säger Fevry, som tillägger att insatserna de närmaste dagarna kommer att vara inriktade på vattenförsörjningen.

Samtidigt börjar hjälp nå fram till de nödställda, berättar Jose Ruiz, talesperson vid amerikanska militärens södra kommando. Frankrike, Nederländerna och Storbritannien är andra länder som hjälper till i området. Uppdragen handlar om att flyga ut mat, vatten, skydd, hygienpaket och annat.

– Helikoptrarna är en kritisk resurs för att få ut resurser till de drabbade områdena, eftersom många är isolerade då viktiga broar och vägar dit antingen översvämmats eller förstörts, säger Ruiz till TT.

USA har skickat Transportfartyget Mesa Verde mot Haiti med ytterligare helikoptrar med tunglyftskapacitet och 700 soldater och sjömän och en svävare, som används för att föra in hjälp.

Vågor som orkanen piskat upp slår mot en pir i Florida. Bild: Mark Wilson

Stor förödelse även i norr

Orkanen har även dragit hårt fram över andra delar av landet än de sydvästra delarna. Svenske Jakob Knutsson har varit i Haiti i drygt ett dygn med Hoppets stjärna och har besökt ett område cirka fyra timmars bilresa norr om huvudstaden Port-au-Prince.

– Orkanen har slagit väldigt hårt. Det är vatten på vägarna och det var svårt att ta sig dit. Framförallt har deras odlingar blåst bort. Allt de livnärt sig på är sönderslaget, säger han via telefon till TT.

Han berättar om byggnader som kollapsat och att den skola som hjälporganisationen stöttat nu fått allt studiematerial förstört av vatten. Och många av de boende som tidigare haft en get eller en ko har nu förlorat sin boskap. Den bördiga södra halvön försörjer stora delar av Haiti med grödor. När nu både grödor och förbindelser slagits ut finns risk för matbrist i hela landet. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33