Dödsmisshandeln: Oklart kring sjukhusets agerande – varför skickades offret hem?

Minnesljus vid brottsplatsen. Bild: Timo Jaakonaho

Agerade sjukhuset fel när offret för misshandeln vid Stationsplatsen i Helsingfors skickades hem? Teemu Kruskopf som leder polisutredningen säger att det är för tidigt att ta ställning till sjukhusets agerande.

Det var för drygt två veckor sedan som den 28-årige Jimi Karttunen fördes till Tölö sjukhus efter att ha misshandlats av en medlem i Finlands motståndsrörelse. Han togs in på en lördag och skrevs ut på torsdagen.

Dagen efter togs han in på nytt i Mejlans sjukhus där han avled. Pappan har berättat för medier att en stor hjärnblödning då upptäcktes och att det inte längre gick att göra något.

Kommenterar inte förhören

Den misstänkte 26-åringen häktades förra veckan som misstänkt för misshandel och grovt dödsvållande. Efter häktningsrättegången sade utredaren Teemu Kruskopf att den häktade bestridit misstankarna.

Han vill inte gå närmare in på vad som framkommit i förhören med den misstänkta.

– I det här skedet ger jag inte uppgifter om förhören, säger Kruskopf.

Polisen har tidigare uppgett att offret stannade framför motståndsrörelsens demonstranter, spottade i marken, sade något och gick vidare. Efter det sprang gärningsmannen efter honom och sparkade honom i bröstet så att han föll och slog huvudet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning