Dödsfallet på militärövningen Northern Wind utreds – "Varje ung människa som dör är en för mycket"

Soldaten som avled blev påkörd av ett stridsfordon 90. Bild: SPT/Heidi Hakala

En svensk soldat dog i samband med en allvarlig olycka som inträffade under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix natten till måndagen.

Olyckan inträffade strax före ett på natten då ett stridsfordon 90 av oklar anledning körde på en soldat som avled av skadorna. Fyra personer var inblandade i olyckan men inga andra personer skadades, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon. Övningen har tillfälligt avbrutits.

Hur ofta sker dödsfall i samband med militärövningar?

– Det är väldigt ovanligt men det händer ibland, tyvärr. Senast det hände var under en vinterövning för ganska exakt två år sedan då ett pansarfordon gick genom isen.

Olyckan 2017 skedde på samma område där övningen Northern Wind hålls. Åren 2000–2008 inträffade tjugo dödsolyckor inom det svenska försvaret, rapporterar Svenska Dagbladet.

SPT bevakade militärövningen i Norrland i fredags. Då sades det att många som deltar i övningen hade ryckt in i militären så sent som i januari.

Vilka säkerhetsåtgärder vidtar man i en sådan här övning, med tanke på att en del som deltar är noviser inom det militära?

– Man måste ha förarbevis för att få köra militärfordonen, har man inte klarat utbildningen så får man inte göra det. Vi gör alltid en säkerhetsanalys där vi går igenom övningen och tittar på risker för att det inte ska inträffa något, men så länge människor är inblandade kan man göra fel. I nuläget vet vi inte utbildningsnivån på dem som var i besättningen i vagnen, men även om de var nya så behöver det inte innebära att besättningen gjorde fel. Vi utreder både händelsen och fordonet.

Finska trupperna höll tyst minut

De finska trupperna har ombetts kontakta sina anhöriga. På måndagen hölls en tyst minut för den döda soldaten.

Dödsolyckor inom försvaret är rätt ovanliga, säger också Jere Paldanius, kommunikatör vid Försvarsmakten i Finland.

– I förhållande till hur många som deltar i övningar både här och på hemmaplan är dödsolyckor ovanliga, men varje ung människa som dör är en för mycket.

För att få köra ett militärfordon av den typ som var iblandad i olyckan krävs det att man gjort åtminstone den lagstadgade grundutbildningen på sex månader, säger Paldanius.

– Det finns noggranna bestämmelser för körningarna, vilotid är obligatoriskt innan man får köra. Men ibland räcker det inte med utbildning om det är mörker och halka.

I övningen Northern Wind deltar totalt cirka 10 000 personer varav cirka 1 500 är finländare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning