Dödsfall i Åbo väcker oro för spetsade tabletter

De insmugglade tabletter som tros ha koppling till flera dödsfall i Åbo finns i gatuhandeln också i landets andra stora städer. Bild: Jean Lindén/SPT

A-kliniken varnar för spetsade tabletter som kan leda till döden även i små doser och försöker nå ut med information även på nätet.

Fem män i 20-årsåldern har under april dött på olika håll i Åbo, meddelade polisen i torsdags. Polisen misstänker att dödsfallen har kopplingar till att ovanligt starka läkemedel eller droger dykt upp i gatuhandeln.

Markus Partanen, överläkare vid A-klinkens öppenvårdsenhet, hänvisar till Institutet för hälsa och välfärds utredningar om drogrelaterade dödsfall i Finland. De som dör är vanligen män i 30-årsåldern.

Nästan alla har använt en blandning av opioiden buprenorfin (till exempel Subutex), lugnande bensodiazepiner samt alkohol.

– De har negativ effekt på andningen och kan göra att den stannar. Effekten blir starkare då man använder alla tre former av droger, säger Partanen.

En del dödsfall kan bero på att användaren är ovan och inte har utvecklat tolerans mot opioider.

Bland annat A-kliniken har gått ut med varningar för lugnande läkemedel som spetsats med det starkt smärtstillande medlet fentanyl som är en syntetisk opioid.

Bland annat tabletter med namnet Ksalol, som inte säljs i finländska apotek men som cirkulerar i gatuhandeln i Åbo och i övriga stora städer i landet, har lyfts fram.

– Via Nopsa-nätverket som A-kliniken upprätthåller har vi fått rapporter om det. I huvudstadsregionen har några unga dött, säger Partanen.

Fentanyl är hundra gånger starkare än morfin. Derivat av fentanyl kan vara ytterligare mycket starkare än så. Det räcker alltså med små mängder av ämnet för att det ska få katastrofala följder.

Markus Partanen konstaterar att man inte vet hur många av de Ksalol-tabletter som smugglats in i landet som kan innehålla fentanyl, hur de har tillverkats och ifall det har kommit ett eller flera partier av dem.

Pirkko Kriikku, rättskemist vid Institutet för hälsa och välfärd, sade på torsdagen till HBL att det är mycket oroväckande om uppgifterna om fentanyl i Åbo stämmer. Hittills har ändå inget enligt henne tytt på att fentanylmissbruk skulle ha landstigit i Finland i någon högre grad.

Försöker nå ut

A-kliniken försöker nå dem som missbrukar droger med information på flera olika sätt. Det sker via sjukhusen och hälsovården, och via rådgivningar där missbrukarna får rena sprutor. Informationen sprids sedan även mellan dem som missbrukar, säger Markus Partanen.

A-kliniken har också närvaro på det så kallade Darknet – alltså en mer anonym del av internet där bland annat droghandel förekommer. Partanen säger att nätet speciellt i dessa coronatider är en vanlig handelsplats.

Fem cirka 20-åriga män har i april plötsligt dött i bostäder runtom i staden, uppger polisen.

Dödsfallen tros bero på överdosering av narkotika, alkohol eller läkemedel eller en kombination av dem.

Polisen misstänker inte att dödsfallen är direkt kopplade till varandra, men de har gemensamma nämnare.

Särskilda blickar riktas nu mot insmugglade tabletter med namnet Ksalol (som innehåller bensodiazepinen aslprazolam) som kan vara spetsade med opioiden fentanyl.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning