Dödligt effektiv powerplay säkrade Jokerits tionde seger i följd

Tolvanens tionde mål. Jokeritspelarna firar Eeli Tolvanens fullträff mot Torpedo. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jokerit visade utmärkt spel i numerärt överläge och förlängde sin segersvit till tio matcher efter att ha slagit Torpedo på hemmaplan med 4-2. Superlöftet Eeli Tolvanen stod än en gång för en stark prestation och noterades för ett mål och en assist i mötet.

Jokerit hade inför kvällens hemmamatch mot Torpedo Nizjnij Novgorod KHL:s näst effektivaste powerplay och gästerna blev vittnen till att statistiken faktiskt talar sanning. I den annars mycket jämna drabbningen drog Torpedo på sig en handfull med utvisningar och Jokerit straffade obarmhärtigt med tre mål i numerärt överläge. Powerplaymålen garanterade seger för hemmalaget och Jokerit utökar därmed sin historiska segersvit till hela tio matcher i följd.

Jokerit-lotsen Jukka Jalonen såg matchen som en högklassig batalj.

– Det var en mycket tuff kamp med högt tempo och hårda dueller. Det som avgjorde i dag var att vi fick några powerplays i första perioden och använde oss av dem, kommenterar Jalonen efter matchen.

Enligt gästernas tränare Peteris Skudra kände Torpedo till Jokerits farliga powerplay men lyckades trots detta inte avvärja det.

– I första perioden välkomnades vi varmt i form av några utvisningar. Vi visste att Jokerits powerplay är mycket bra och vad de brukar göra, men vi gjorde några misstag i avgörande skeden och de kom åt att göra mål, säger Skudra.

Tolvanen glänser på powerplay

Den 18-åriga sensationen Eeli Tolvanen håller på att spela sig till årets inhemska överraskare denna säsong. Han inledde kvällen starkt med att assistera Jokerits första mål för kvällen. Tolvanen hittade Brian O'Neill framför målet med en läcker passning och amerikanen kunde enkelt styra in pucken.

Gästerna lät sig dock inte passiveras av det inledande målet utan kvitterade nästan omedelbart. Gennadij Stoljarov rundade Jokerits mål och slängde pucken framför hemmalagets målvakt Ryan Zapolski som inte fick tag i pucken som studsade i mål via skridskor.

Men Jokerit hakade sig fast i ledningen med endast 14 sekunder kvar av perioden – även denna gång på powerplay. Superlöftet Tolvanen laddade ett skarpt handledsskott som sjönk oemotståndligt i mål och med 2–1 hade hemmalaget åter kontrollen.

– Jag såg en öppning och bestämde mig för att skjuta. Vi har inte skjutit tillräckligt i de senaste matcherna så jag tänkte pröva lite oftare mot Torpedo, kommenterar Tolvanen sitt mål.

Med tanke på Tolvanens kanonform är han säkert aktuell när landslagsledningen planerar inför VM och till och med OS. Något som klarnade efter Torpedomatchen är att Tolvanen deltar i JVM i vinter, trots att han kommer att missa en handfull av Jokerits matcher.

– Självklart är Tolvanen med i JVM. Det råder ingen tvekan om det, säger Jalonen.

Tappert motstånd

Helsingforslaget fick möjlighet att utöka ledningen i början av andra perioden då Torpedo tog ytterligare en utvisning. Jokerits spel i numerärt överläge bar frukt för 20:e gången denna säsong då Tommi Huhtala nätade 3–1 efter en retur.

Men gästerna stod för ett segt motstånd och vägrade ge upp. En och en halv minut efter Huhtalas mål passade Torpedos poängbäste Denis Parsjin och Timur Fatkullin gjorde sitt lags andra mål med ett tungt slagskott.

I den tredje perioden sökte Torpedo febrilt efter kvittering och orsakade tidvis riktig kalabalik vid Jokerits mål. Men hemmalagets försvar och målvakten Zapolski höll ut och med en minut och sexton sekunder kvar av matchen slog Masi Marjamäki den sista spiken i gästernas kista med att näta i tomt mål. Tränaren Jalonen var nöjd med sitt lags vilja att försvara ledningen.

– Vi lyckades döda Torpedos viktigaste stunder och Zapolski stod för några ypperliga räddningar som en målvakt av klass bör.

I och med 4–2 segern fortsätter Jokerit som trea i KHL:s västra konferens, tretton poäng bakom ettan SKA – men med tre matcher färre spelat. Laget åker till näst på en tre matcher lång bortaturné som inleds med en match mot Avtomobilist Jekaterinburg på söndag.

Jokerit-Torpedo 4-2 (2-1, 1-1, 1-0)

Jokerit:

Eeli Tolvanen 1+1

Brian O'Neill 1+0

Tommi Huhtala 1+0

Masi Marjamäki 1+0

Sami Lepistö 0+1

Peter Regin 0+1

Marko Anttila 0+1

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning