Dödligt dåd då afghaner firade vapenvilan

Män som omfamnar varandra utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul. Under firandet av id al-fitr råder vapenvila mellan talibaner och regeringssidan. Bild: AP-TT/Massoud Hossaini

Minst 20 personer har dödats av en självmordsbombare som i en bil sprängt sig själv i en folksamling i den afghanska provinsen Nangarhars östra delar.

Människor hade samlats för att fira den nu pågående – och oväntade – vapenvilan mellan regeringsstyrkorna och talibanrörelsen när självmordsbombaren slog till, rapporterar nyhetsbyrån AFP och hänvisar till uppgifter från provinsguvernörens kansli.

Civila, regeringsföreträdare och talibaner uppges finnas bland offren. Minst 16 människor rapporteras vara skadade.

Talibanrörelsen meddelade kort därpå att man inte låg bakom dådet.

Vapenvilan i Afghanistan, som är den första mellan talibanrörelsen och regeringssidan, pågår under slutet av den muslimska högtiden id al-fitr. Tidigare under lördagen hade talibaner och regeringssoldater setts fira högtiden genom att kramas och ta selfie-bilder tillsammans och i huvudstaden Kabul har en minister haft ett möte med högt uppsatta talibaner.

Landets president Ashraf Ghani har också hållit ett tv-tal – vilket inte tillhör vanligheterna – till nationen under lördagen. Där förklarade han att regeringens vapenvila med talibanerna kommer att förlängas. Han angav ingen tidsgräns för den nya vapenvilan, rapporterar Reuters.

Samtidigt bad Ghani talibanerna att förlänga sin tre dagar långa vapenvila.

Den afghanske presidenten sade också att 46 talibaner som suttit i fängelse har släppts.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning