Dödligaste migrantolyckan i Engelska kanalen

Minst 27 migranter har drunknat i Engelska kanalen. På bilden räddas migranter som på onsdagen försökte ta sig över till Storbritannien. Bild: Ben Stansall/TT-AFP

Minst 27 personer som försökte nå England från Frankrike omkom på onsdagen när deras båt sjönk utanför den franska nordkusten.Frankrikes och Storbritanniens ledare säger sig vara eniga om att trappa upp insatserna mot de dödliga båtresorna efter samtal sent på onsdagen.

Onsdagens dödssiffra beskrivs som den högsta sedan åtminstone 2018. Antalet omkomna justerades ner från 31 under onsdagskvällen.

Människorna från en trolig förlisning i den kalla Engelska kanalen upptäcktes av en fiskare på eftermiddagen. När räddningspersonal anlände till katastrofområdet upptäcktes en tragedi som var värre än väntad.

Fyra gripna

Fyra misstänkta människosmugglare som kopplas till olycksbåten har redan gripits, enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin, som säger att man endast har påträffat två människor vid liv efter förlisningen. Deras tillstånd beskrivs som livshotande.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger efter ett krismöte på onsdagen att han är chockad och bestört, men också att man har haft "svårt att få sina samarbetspartners, speciellt fransmännen, att agera på ett sätt som situationen förtjänar".

Storbritannien uppger att man har efterlyst hårdare åtgärder från franskt håll för att få stopp på båtresorna.

– Åtgärder måste uppenbarligen också komma från Storbritannien, säger Darmanin och efterlyser ett "mycket tufft samordnat internationellt svar".

Samtal

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Frankrike inte kommer att tillåta Engelska kanalen att bli en "kyrkogård". Macron och Johnson talade i telefon på onsdagen och säger sig vara överens om att intensifiera ansträngningarna att stoppa de farliga båtresorna.

– Det är avgörande att ha alla alternativ på bordet för att stoppa dessa dödliga resor och bryta affärsmodellen för de kriminella gäng som ligger bakom dem, säger en talesperson för den brittiska regeringen efter telefonsamtalet mellan de båda ledarna.

"England ligger där"

Pierre Roques från organisationen L'Auberge des migrants i Calais säger att det finns risk för att Engelska kanalen blir som Medelhavet, där flera tusen migranter har omkommit i båtolyckor de senaste åren.

– Människor omkommer i kanalen, som håller på att bli en kyrkogård. Och eftersom England ligger där mitt emot kommer folk att fortsätta att ta sig över, säger han.

Enligt franska myndigheter har 31 500 människor försökt åka till Storbritannien sedan början av året och 7 800 människor har räddats till sjöss, siffror som har fördubblats sedan augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning