Dödlig attack mot Vita hjälmarna i Syrien – sju personer sköts i huvudet

Medlemmar av frivilligkåren Vita hjälmarna begraver sina kamrater. Bild: Lehtikuva/AFP/Omar Haj Kadour

Sju medlemmar av frivilligkåren Vita hjälmarna uppges ha skjutits till döds i staden Sarmin i provinsen Idlib i Syrien. Detta vid en attack mot ett av organisationens kontor så också minibussar, vita hjälmar och walkie-talkies stals, skriver Vita hjälmarna i ett uttalande.

Enligt oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet, som är baserat i Storbritannien, hade de sju skjutits i huvudet. Det är inte känt vem eller vilka som ligger bakom attacken.

Vita hjälmarna, vars riktiga namn är frivilligkåren Syriens civilförsvar, bildades 2013. Den beskrivs ibland som oppositionens räddningstjänst även om organisationen säger sig vara opartisk. Dess över 3 000 volontärer arbetar främst med att rädda människor på marken i krigets Syrien där det inte finns någon organiserad räddningstjänst.

I höstas fick Vita hjälmarna Right Livelihood-priset i Stockholm, en utmärkelse som ofta kallas för det alternativa fredspriset.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39