Dödade IS-ledarens syster förhörs

Arkivbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som dödades i att USA-anfall i slutet av oktober. Bild: USA:s försvarsdepartement/TT-AP

Turkiet har gripit den dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis syster i norra Syrien, enligt turkiska källor. Förhoppningen är att hon ska bidra med värdefull information om terrorrörelsen.

Den 65-åriga kvinnan greps under en insats i närheten av den turkiskkontrollerade syriska staden Azaz, uppger en högt uppsatt turkisk källa för Reuters. Även systerns man och ytterligare en släkting greps under insatsen.

– Vi hoppas på Abu Bakr al-Baghdadis syster som en guldgruva för underrättelseinformation vad gäller IS inre krets, säger den turkiska källan.

Tillgänglig information om al-Baghdadis syster är mycket knapphändig och gripandet har inte bekräftats från något annat håll.

Beskrivs som framgång

al-Baghdadi dog i samband med en amerikansk militärinsats i den syriska provinsen Idlib. Enligt USA sprängde sig IS-ledaren till döds efter att ha jagats ner i en tunnel.

Den turkiska regeringen beskriver gripandet av den 65-åriga kvinnan som ett bevis på Turkiets vilja att bekämpa IS.

"Gripandet av al-Baghdadis syster är ytterligare ett exempel på framgång för våra antiterrorinsatser", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, på Twitter.

"Det har spridits mycket negativ propaganda mot Turkiet i syfte att väcka tvivel om vår beslutsamhet (i kampen) mot Daesh (IS)", tillägger Altun.

Kritiserats

Turkiet har fått kritik för att ha satt framgångsrika insatser mot IS i nordöstra Syrien ur spel genom sin militärinsats för att driva bort de kurdiskdominerade SDF-styrkorna från regionen. SDF har spelat en central roll i kampen mot terrorrörelsen i Syrien.

IS har bekräftat al-Baghdadis död och uppgett att man utsett en efterträdare vid namn Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi. Den nye ledarens identitet är inte känd.

2004: Abu Musab al-Zarqawi etablerar den irakiska grenen av al-Qaida (AQI).

2006: Abu Ayyub al-Masri utses till ny ledare efter att Abu Musab Zarqawi dödats i en flygräd. Han utropar den Islamiska staten i Irak (ISI).

2010: Abu Ayyub al-Masri dödas och Abu Bakr al-Baghdadi tar över ledarskapet.

2013: Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) utropas.

2014: Abu Bakr al-Baghdadi byter namn på gruppen till Islamiska staten (IS) och utropar ett kalifat.

2019: Abu Bakr al-Baghdadi dödades i en amerikansk räd i nordvästra Syrien i slutet av oktober. En ny ledare utses efter ett par dagar, kallad Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning