Döda soldater förs hem till USA

Den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild. Bild: TT-AP/Dita Alangkara

Nordkorea kommer att skicka hem kvarlevorna efter ett antal amerikanska soldater som dödats i Koreakriget. Landet har tagit emot runt 100 träkistor från USA för ändamålet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Återförandet är ett resultat av toppmötet i juni mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

USA:s militära styrkor i Sydkorea har tidigare meddelat att de 100 tillfälliga fraktlådorna levererats till den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.

Nordkorea har tagit emot kistorna, som fraktas i två fordon, och väntas återföra kvarlevorna på fredag, uppger en diplomatisk källa för Yonhap. Det skulle i så fall ske vid 65-årsdagen för det eldupphör som fick slut på striderna i Koreakriget 1953.

Ett amerikanskt militärt transportplan ska åka till en flygplats i staden Wonsan i Nordkorea för att hämta kvarlevorna, enligt Yonhap.

Amerikanska rättstekniker i staden Osan i Sydkorea kommer sedan att göra en initial dna-analys, undersöka kvarlevorna och uniformer och annat som kan identifiera dem, vilket kan ta flera dagar. Ytterligare dna-analys kommer sedan att göras på Hawaii, enligt CNN.

Tidigare i veckan har CNN rapporterat att Washington väntar sig att kvarlevor efter 55 personer väntas återföras.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54