Döda soldater förs hem till USA

Den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Arkivbild. Bild: TT-AP/Dita Alangkara

Nordkorea kommer att skicka hem kvarlevorna efter ett antal amerikanska soldater som dödats i Koreakriget. Landet har tagit emot runt 100 träkistor från USA för ändamålet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Återförandet är ett resultat av toppmötet i juni mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

USA:s militära styrkor i Sydkorea har tidigare meddelat att de 100 tillfälliga fraktlådorna levererats till den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.

Nordkorea har tagit emot kistorna, som fraktas i två fordon, och väntas återföra kvarlevorna på fredag, uppger en diplomatisk källa för Yonhap. Det skulle i så fall ske vid 65-årsdagen för det eldupphör som fick slut på striderna i Koreakriget 1953.

Ett amerikanskt militärt transportplan ska åka till en flygplats i staden Wonsan i Nordkorea för att hämta kvarlevorna, enligt Yonhap.

Amerikanska rättstekniker i staden Osan i Sydkorea kommer sedan att göra en initial dna-analys, undersöka kvarlevorna och uniformer och annat som kan identifiera dem, vilket kan ta flera dagar. Ytterligare dna-analys kommer sedan att göras på Hawaii, enligt CNN.

Tidigare i veckan har CNN rapporterat att Washington väntar sig att kvarlevor efter 55 personer väntas återföras.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning