Död irakier var inte död – Nu misstänker polisen sex personer för grovt bedrägeri och grov förfalskning

Bilden är tagen i Iraks huvudstad Bagdad i juli. Bild: Sabah Arar/Lehtikuva-AFP

Fallet med den irakiska mannen som först nekades asyl och sedan ska ha omkommit växer. Efter att polisen i våras häktade en kvinna för en förfalskad dödsattest misstänker man nu sex personer för grovt bedrägeri och grov förfalskning, skriver Yle.

År 2016 fick en irakisk man avslag på sin asylansökan och skickades tillbaka till Irak. Året därpå uppgavs han ha dödats i landet. Den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter ålade Finland till att betala 20 000 euro till mannens dotter.

I våras häktade tingsrätten en 24-årig kvinna för grovt bedrägeri och grov förfalskning. Orsaken för häktningen var en förfalskad dödsattest. Sammanlagt häktades två personer i Finland, enligt Yle ska en av dessa vara mannens dotter, den andra hennes make. Dottern har släppts av polisen.

Mannen som nekades asyl ska ha setts i Irak i våras.

Nu misstänker polisen sex personer för två fall av grovt bedrägeri och två fall av grov förfalskning. Två av personerna har förhörts av polisen i Sverige. Därtill finns det två misstänkta i Irak som polisen ännu inte kunnat nå.

Enligt kriminalkommissarie Jan Aarnisalo har förhören i Sverige förstärkt den finska polisens misstankar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning