DN: Sverige planerar civilt försvar med Finland och Norge

Björn von Sydow har varit försvarsminister i Sverige och leder nu försvarsberedningen, en grupp med representanter från alla riksdagspartier. På onsdagen kom den med sin första delrapport.Bild: Lehtikuva/Marja Airio

Sverige planerar ett nytt civilt försvar i samverkan med Finland och Norge, skriver Dagens Nyheter. Den svenska Försvarsberedningen presenterar förslaget i en rapport på onsdag.

I sin första rapport som den svenska Försvarsberedningen överlåter till regeringen på onsdag, föreslås hur ett nytt civilt försvar för kriser och krig ska byggas upp. Försvarsberedningen, där samtliga svenska riksdagspartier ingår, har till uppgift att lägga grunden för riksdagens nästa femåriga försvarsbeslut för åren 2021–2025.

Enligt DN har riksdagens nu gällande försvarsbeslut från 2015 slagit fast att Sveriges militära förmåga ska höjas. Där ingår ett militärt samarbete med Finland som också innefattar kriser och krig. Nästa steg är att bygga upp ett svenskt civilt försvar och även här blir samarbetet med Finland centralt, skriver DN.

Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) deltog i oktober i seminariet Hanating 2017 på Hanaholmens kulturcentrum i Helsingfors, där även försvarsministrarna Jussi Niinistö och Peter Hultqvist medverkade. Besöket var en del i förberedelserna för det betänkande som presenteras nu på onsdag.

– Man kan tänka sig ett fördjupat bilateralt samarbete om försörjning och leveranssäkerhet, frågor som rör befolkningsskydd, reparation, drift och underhåll av kritisk infrastruktur, sjukvårdsresurser och läkemedelsförsörjning samt gemensamma förberedelser för evakuering, sade Björn von Sydow vid Hanaholmen, enligt DN.

– Nu arbetar vi i hög grad med att försöka förbättra det bilaterala samarbetet mellan våra länder. Det ska ju omfatta en operativ planering och gemensam användning av civila och militära resurser i olika scenarier – även bortom fredstid, sade von Sydow.

Enligt DN föreslår Försvarsberedningen också ett samarbete med Natolandet Norge.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00