DN: Fjärrstyrda flygfarkoster på Nato-militärövning

Bild: Most Photos

Fjärrstyrda flygfarkoster tros ha flugit på förbjudet område under militärövning ledd av Nato, enligt Dagens Nyheter. Flygfarkosterna kan tillhöra en främmande makt.

Militärövningen Baltops ordnades vid Utö i Stockholms skärgård i juni, och i övningen deltog förutom 15 Natoländer också Finlands och Sveriges militära styrkor. De fjärrstyrda flygfarkosterna påträffades den 10-13 juni.

– Farkosterna över Utö kan vara ett test av främmande makt för att se hur deras system fungerar i fält i Sverige. Det kan också vara ett sätt att se om Sverige upptäcker farkosten, hur vi reagerar och hur vi hanterar en sådan situation, säger en underrättelseexpert till Dagens Nyheter.

Farkosterna kan också ha en mindre dramatisk förklaring. Förra året skickade ett medieföretag upp en drönare utan tillstånd för att fotografera under en Nato-övning i Skåne, enligt Dagens Nyheter.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning