DN: Fjärrstyrda flygfarkoster på Nato-militärövning

Bild: Most Photos

Fjärrstyrda flygfarkoster tros ha flugit på förbjudet område under militärövning ledd av Nato, enligt Dagens Nyheter. Flygfarkosterna kan tillhöra en främmande makt.

Militärövningen Baltops ordnades vid Utö i Stockholms skärgård i juni, och i övningen deltog förutom 15 Natoländer också Finlands och Sveriges militära styrkor. De fjärrstyrda flygfarkosterna påträffades den 10-13 juni.

– Farkosterna över Utö kan vara ett test av främmande makt för att se hur deras system fungerar i fält i Sverige. Det kan också vara ett sätt att se om Sverige upptäcker farkosten, hur vi reagerar och hur vi hanterar en sådan situation, säger en underrättelseexpert till Dagens Nyheter.

Farkosterna kan också ha en mindre dramatisk förklaring. Förra året skickade ett medieföretag upp en drönare utan tillstånd för att fotografera under en Nato-övning i Skåne, enligt Dagens Nyheter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning