Djurrättsaktivister smygfilmade när grisar misshandlades – slaktbilschaufför dömdes till böter

Bild: Pixabay

Grisar misshandlades på väg till slakten. "Övervakningen fungerar inte", säger djurrättsaktivisten Kristo Muurimaa. Han är nöjd över att smygfilmen ledde till en dom.

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt en slaktbilschaufför till böter för djurskyddsbrott. I åtalet framkom att chauffören har gett elstötar till grisarna. Han har också slagit och sparkat dem ett flertal gånger.

Grisarna skulle transporteras till ett slakteri i Forssa och misshandlades under färden. Djurmisshandeln inträffade 2015. Djurrättsföreningen Oikeutta eläimille smygfilmade händelsen, och videon användes som bevis i rätten.

– Misshandel av djur tas inte på tillräckligt stort allvar. Klara fall av olagligheter leder inte till åtal, och övervakningen fungerar inte. Utan smygfilmning skulle liknande fall inte komma fram, säger föreningsmedlemmen Kristo Muurimaa i ett pressmeddelande.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39