Djurplågeri i Nousis och Pöytis

Polisen utreder två fall av djurplågeri i Egentliga Finland som har orsakat en hätsk debatt i Egentliga Finland de senaste dagarna. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Polisen utreder två fall av djurplågeri i Egentliga Finland. Förövarnas personuppgifter och hemadresser har spridits i sociala medier.

I det ena fallet har en död katt hängts upp på en vägskylt med halsen uppskuren. I Nousis har en grupp ungdomar filmat en död ekorre som varit fastbunden i en mopeds stänkskärm. I videoklippet ser man hur ungdomarna sparkar på ekorren.

I det senare fallet misstänks inget brott eftersom ekorren inte dödades av ungdomarna, utan kördes ihjäl av ett annat fordon. "Det handlar snarare om omoget och smaklöst beteende", skriver polisen i ett pressmeddelande. Polisen har kontaktat ungdomarna och diskuterat det inträffade med deras föräldrar.

Myndigheterna registrerar varje år tiotals fall av djurplågeri i Egentliga Finland. "Man kan fråga sig vad som får en människa att skada djur, skriver polisen.

De aktuella fallen har genererat en debatt i sociala medier som har gått överstyr. "Det finns ingen anledning att gräva fram personuppgifter och hemadresser i dessa fall och ge offentliga lynchningsanvisningar", skriver polisen i pressmeddelandet.

Polisen uppmanar vuxna att lära barn vikten av att ta hand om djur, bära ansvar och föra en saklig diskussion.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning