Djurgårdens vändning kvitterade finalserien

Bild: Sören Andersson/TT

Djurgården vände 0–2-underläge till seger med 3–2 över Frölunda och kvitterade SM-finalserien till 2–2 i matcher.Lagkaptenen Jacob Josefson och segerskytten Niclas Bergfors hade inte gjort mål i slutspelet – men bröt bägge måltorkan.– Det är extremt skönt givetvis, sade Bergfors till C More.

Djurgården krossade Frölunda i senaste hemmamatchen, 5–1, och planen var att trycka ned Frölunda direkt på samma sätt den här gången.

Det var inte ens nära.

Göteborgslaget, som vann med klara 5–2 i torsdags, gjorde allt rätt taktiskt under drygt halva matchen. Med en perfekt press spelade laget fast Djurgården i egen zon.

Djurgården har spelat dåligt både i numerärt över- och underläge och det fortsatte den här lördagseftermiddagen på ett utsålt Hovet där 8 098 åskådare skapade en magisk stämning för att lyfta fram hemmalaget.

Mål i boxplay

Max Friberg gjorde 1–0 till Frölunda i numerärt underläge sedan han snurrat upp både Olle Alsing och Marcus Davidsson och avslutat med att lägga pucken mellan benskydden på Adam Reideborn i Djurgårdsmålet.

– De förväntar väl sig inte att man ska anfalla i boxplay, sade Friberg till C More.

Djurgården brände ytterligare ett powerplay medan Frölunda slog till direkt på sitt första som kom i andra perioden.

Simon Hjalmarsson sköt mellan benen på Reideborn fram till 2–0. Djurgårdens 19:e insläppta mål i boxplay i slutspelet.

På bara 2.50 i slutet av andra perioden förändrades allting.

Kontroversiell straff

Djurgården fick straff när fartvidundret Axel Jonsson Fjällby hindrades från att få friläge. Han försökte gå mellan Frölundabackarna Viktor Ekbom och Jacob Moverare och den förstnämnde drog ned Djurgårdsforwarden. Trots att friläget inte var ett faktum fick Djurgården straff.

Där hade Mattias Guter marginalerna med sig. Frölundamålvakten Johan Gustafsson, som ersatte skadade Johan Mattsson, såg ut att ha räddat, men pucken gled retfullt via benskyddet och precis över mållinjen.

– Det blev bra till slut. Isen är ofantligt dålig, det är som att åka på ströbröd, sade Guter till C More.

Efter 18 minuter blankt styrde lagkaptenen Jacob Josefson in 2–2-pucken då Jesper Petterssons skott tog på hans skridsko.

Därmed var Josefsons 13 matcher långa måltorka i slutspelet över.

När hemmalaget väl hade fått luft under vingarna kunde inget stoppa laget.

Josefson var en av två ordinarie forwards som inte hade gjort mål i slutspelet. Den andre var Niclas Bergfors.

Han hade gått mållös i 16 matcher, men var den som pangade in 3–2 efter 8.26 av tredje perioden sedan han varit med och vunnit pucken i offensiv zon.

– Det är extremt skönt givetvis. Det går inte att sätta ord på det. Skönt att det ledde till vinst också, sade han till C More.

– En krigarmatch. Två lag som jobbar extremt hårt så fort pucken sätts ner i anfallszon. Det är spelare som går max hundra i alla situationer. Vi hade den sista energin, vi vägrade att ge oss.

Final 1: Frölunda–Djurgården 5–3.

Final 2: Djurgården–Frölunda 5–1.

Final 3: Frölunda–Djurgården 5–2.

Final 4: Djurgården–Frölunda 3–2.

Final 5, tisdag 30/4: Frölunda–Djurgården (20.00).

Final 6, torsdag 2/5: Djurgården–Frölunda (19.30).

Ev final 7, lördag 4/5: Frölunda–Djurgården (15.15).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning