Djur räddade från helveteszoo – "De är mina barn"

Flera av djuren, däribland zebran, togs om hand av en djurorganisation och flyttades till en annan djurpark. Bild: TT-AP/Llazar Semini

Lejon, antiloper, rävar, en björn, och en zebra. Alla djuren hölls instängda under miserabla förhållanden i ett zoo i Albanien.

På söndagen gjorde polisen ett tillslag och bröt upp burar för att veterinärer skulle kunna ta hand om djuren. Elva djur sövdes och transporterades till en annan djurpark i Tirana i Albanien.

– Levnadsförhållandena för djuren på den här djurparken är helt fruktansvärda, det är ett helvetessätt att förvara djur, säger Ioana Gabriela Dungler vid djurorganisationen Four Paws.

Ett av lejonen hade en allvarlig ögoninfektion. Bild: TT-AP/Llazar Semini

Ägaren Petrit Osmani, som skött om djuren i 15 år, motsatte sig kraftigt räden.

– Ni har inte rätten! De här djuren är mina barn, ni för bort mina barn! protesterade han och tillade att han skulle vidta juridiska åtgärder.

Lensi, ett av lejonen, hade en allvarlig ögoninfektion och riskerade att bli blind. Han har fått medicin och kommer att klara sig, men alla djuren behöver extra vård för att återhämta sig helt, enligt Four Paws.

Lejonen kommer så småningom att flyttas till bättre miljöer i Nederländerna medan björnen får åka till Tyskland.

Lejonen kommer så småningom att flyttas till bättre miljöer i Nederländerna. Bild: TT-AP/Llazar Semini

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning