Djupsund fick folkbildningspris: Viktigt att följa med politiken!

Glada pristagare. Göran Djupsund ja Marit Berndtson fick i går ta emot Svenska folkskolans vänners folkbildningspris respektive kulturpris på G18 i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Politiken är jätteviktig. Det som händer i samhället eller i politiken dikterar ganska mycket vår tillvaro som individer, som folkgrupp, som finlandssvenskar eller vad som helst. Det säger Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, om varför han brinner för politiken.

Göran Djupsund tilldelades Svenska Folkskolans Vänners folkbildningspris i går. Han intervjuas i ofta i medier om politiken och det är också för den rollen som han får priset. Enligt prismotiveringen är han "alltid redo att med slagkraftiga formuleringar blixtbelysa det politiska spelet". Djupsunds sammanfattningar har ofta gjort valvakorna i tv och radio till intellektuell underhållning på hög nivå, anser prisjuryn som också berömmer honom för en ovanlig förmåga att förklara komplexa saker utan att förenkla.

– Det känns bra och hedrande. Det är extra roligt att det är ett folkbildningspris. Jag har sysslat ganska mycket med sådant som man i någon mening kan tycka är universitetets tredje uppgift eller folkbildande, säger Djupsund.

Kunde inte undgå politiken

Göran Djupsund är född och uppvuxen i Tammerfors. Hans intresse för politik väcktes i ungdomen, som inföll i slutet på 1960-talet och början av 1970-talet. Då hände mycket, ockupationen av Tjeckien, Vietnamkriget, Finland fick vänstermajoritet, den offentliga sektorn utvecklades.

– Har man vuxit upp under den tiden kunde man inte undgå kontakt med politiken. Det är väl den första förklaringen till att jag blev intresserad av politiken. Man levde mitt i det politiska.

Under de senaste åren har studenternas intresse för samhället och politiken vuxit efter en svacka på flera årtionden, och det tycker Djupsund är jätteroligt. Det ökade intresset beror på att de politiska händelserna och processerna är mer aktuella och viktiga än tidigare.

– Oberoende av om vi tänker på brexit, Trump eller vårdreformen så är det stora förändringar och turbulens igen. Nu lever vi igen i en tid när politiken präglar mycket av vår tillvaro.

Tappar lärare till Sverige

De svenska rekryteringskampanjerna av klasslärare kan innebära att volymen på den finlandssvenska klasslärarutbildningen faktiskt behövs. I egenskap av rektor för Åbo Akademis campus i Vasa var Djupsund aktiv när ÅA förhandlade om klasslärarutbildningen i Helsingfors.

I måndags såg han folk från Örebro och Malmö driva en rekryteringskampanj i Vasa.

– Vi ser ju att vi tappar lärare till Sverige. Vi kan inte säga åt folk att de inte får flytta dit. De får fina erbjudanden så jag förstår en ung nyutbildad som ser att oj, här blir det löften. Så kanske vi för tillfället behöver utbilda den mängd som utbildas.

Han tror också det är bra med konkurrens för att skärpa utbildningen.

50-60 med vårdreformen

Den största och viktigaste politiska processen i det finländska samhället på mycket länge är vård- och landskapsreformen. Den gäller inte bara förvaltningen utan också makt och beslutsfattande, och kommer att påverka samhället och finländarna på många olika plan.

Tror du att regeringen lyckas driva igenom reformen?

– Det är många frågor som är olösta och vissa frågor måste grundlagsgranskas, så det är bråttom i kubik. Men vi har ju entydig majoritetsparlamentarism så det kan hända att regeringen pressar igenom den här reformen oberoende av hur färdig den är, fast det kan finnas stora otydligheter i den som man menar att man ska korrigera senare. Det är nog svårt att sia. Chanserna att man kommer med någonting som man kallar en färdig reform är som Matti Nykänen säger 50-60.

Blir du aldrig trött på rollen som jourhavande professor?

– Folk kan ju tycka att jag har munnen upp i medierna hela tiden, men i åtminstone en tredjedel av fallen konstaterar jag att det här vet jag inte tillräckligt om att du få ringa någon annan. Nog sovrar jag ganska grovt i det jag väljer att kommentera. Jag försöker uttala mig om sådant som jag tycker att jag har någon kunskap eller erfarenhet att uttala mig om. Så länge det handlar om sådant så blir jag inte trött. Jag tycker att det är en viktig roll för oss akademiker. Någonting ska samhället få tillbaka av akademikerna även i detta hänseende. 

Född: i Tammerfors 1952

Bor: på Åland, har en arbetsbostad i Vasa.

Familj: Ja.

Har gjort hela sin karriär vid Åbo Akademi: politices magister 1975, licentiat 1976, assistent, överassistent, forskningsassistent, politices doktor 1981, biträdande professor 1986, full professur något år senare.

Hobbyer: Idrott och motionsidrott, jag spelar väldigt mycket racketspel, squash och badminton och annat, jag läser jättemycket, lagar jävligt mycket mat, vin, umgänge.

I högtalarna: Gott och blandat i musik, Yle Puhe i bilen.

Bok på nattduksbordet: Djävulsdoften av Måns Kallentoft, läser allt möjligt.

Motionsform: Det blir mycket cykling, i år siktar vi på en vecka cykling i något franskt vindistrikt. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning