Regeringen förtegen om mötet – Statsvetare: Ytterst osannolikt att Rinne avgår

Regeringspartiernas företrädare samlades i Statsrådsborgen på söndagskvällen, men informationen om mötet var ytterst knapphändig. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Företrädare för regeringspartierna möttes på söndagskvällen för att dryfta den situation som uppkommit efter postkrisen. Vid midnatt var ett kortfattat Twittermeddelande den enda information som getts om mötet.

Flera medier väntade på söndagskvällen utanför Villa Bjälbo där man antog att mötet skulle äga rum, men statsministerns tjänstebostad förblev mörk och öde hela kvällen. I stället var ljuset tänt i några fönster i Statsrådsborgen där statsministern har sitt arbetsrum. Själv hade statsminister Antti Rinne (SDP) tillbringat dagen i Rovaniemi och återvände därifrån vid 20-tiden.

Vid 23.30-tiden kom ett meddelande på Statsrådets Twitterkonto där det kortfattat tillkännagavs att regeringspartiernas ledare och riksdagsgruppernas ordförande diskuterat det politiska läget och att regeringen gör sig redo att besvara interpellationen på tisdag. Vid midnatt lämnade statsminister Antti Rinne Statsrådsborgen instäng i sin ministerbil, utan att ge några kommentarer.

Ända sedan fredagen då kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) avgick har regeringen och i synnerhet Rinne fått utstå en hel del kritik från oppositionen. Därför samlades regeringspartiernas ledare för att diskutera hur de ska möta oppositionens missnöje.

På onsdag ska riksdagen rösta om de har förtroende för regeringen. Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, är helt säker på att regeringen får sitta kvar.

– Orsaken till att det hettar till är att oppositionen hela tiden har kastat mer bensin i brasan. Jag tycker att det är smått löjligt att kalla det här för en regeringskris och till och med tala om nyval. Ägarstyrningen är inte en sådan fråga som orsakar nyval.

Enligt Djupsund ska man inte heller tolka in alltför mycket i att regeringen samlas på en söndag. De gröna och Centern har bett Rinne klargöra vad han visste angående Postens kollektivavtalsbyte och hur informationen har flödat.

Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, tycker inte att man ska kalla de senaste dagarnas händelser för någon regeringskris. Bild: Ari Sundberg/SPT

– Jag tror helt enkelt att söndag kväll var den bästa tidpunkten för ett möte. Partiledarna har inte tomma almanackor och jag tror att de vill diskutera frågan i lugn och ro.

Djupsund kommer osökt att tänka på trasiga telefonen-leken då han förklarar varför det gick som det gick.

– Det är inte så att Sirpa Paatero har haft massvis med möten med Postens styrelse. Mycket har gått via tjänstemän och specialmedarbetare. Kommunikationskedjan är väldigt lång, och det blir lätt missförstånd eller otydliga besked.

Expert på att tala svävande

Göran Djupsund tror att Rinne har några ess i ärmen. Han kan tänkas poängtera hur viktigt det är att hålla ihop regeringen av ekonomiska orsaker. Att avsätta regeringen eller statsministern kan göra att näringslivet drabbas och är ett osäkerhetsmoment, säger han.

Partiordförande Petteri Orpo (Saml) har beskyllt Rinne för att tala osanning inför riksdagen, men Djupsund tror inte ens att oppositionen kan hitta några absoluta lögner.

– Ingenting i postkrisen är svart och vitt. När du är tillräckligt luddig kan du inte beskyllas för att tala osanning, och Rinne är en mästare på att tala luddigt.

– Jag fick känslan av att Rinne på fredagens presskonferens talade på samma sätt som det finstilta är skrivet i ett försäkringsavtal. Det finns mycket ludd i kommunikationen, och han måste nu klargöra sig för sina regeringskollegor.

De som tror att Antti Rinne tänker avgå kommer att bli besvikna, säger Djupsund.

– Jag tror att regeringen efter söndagens möte kollektivt kommer att konstatera att saken är utredd och att alla är mer eller mindre nöjda. Någon kommer säkert i allmänna ordalag konstatera att regeringen i framtiden ska bli bättre på att kommunicera.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning