Djungeln är färgstark och digital – Amos Rex invigs på torsdag

Rymden, djungeln och vattenfallen har intagit Helsingfors, i form av en aldrig tidigare skådad visuell upplevelse. Konstmuseet Amos Rex invigs med en kaskad av intryck.

Det är mörkt och svalt när man stiger in i Amos Rex utställningsutrymmen. Men tonerna av zenbuddistisk musik leder vägen och plötsligt står vi i en sal som sprakar av liv – ödlor klättrar på väggarna och kilar över golvet, fjärilar dyker upp från ingenstans och blomsterprakten frodas på väggar, tak och golv.

Den grönskande djungeln finns inte på riktigt, den är en interaktiv visuell upplevelse döpt till Graffiti Nature. Vi som är besökare kan medverka i konstverket – när vi pressar vår hand mot den svarta väggen spricker en blomma ut under handen och när vi hoppar på en av ödlorna på golvet exploderar den i en blomma.

FAKTA

Amos Rex tog fem år att förverkliga

De första planerna på Amos Rex presenterades i offentligheten 2013. Torsdagen den 30 augusti 2018 invigs museet.

Invigningsutställningen Massless har skapats av det japanska konstnärskollektivet Teamlab, grundat i Tokyo 2001. Kollektivet består av konstnärer, kodare, ingenjörer, matematiker och arkitekter.

Amos Rex ägs av Föreningen Konstsamfundet som också står för kostnaderna på 50 miljoner euro.

Museets utrymmen är underjordiska och har ritats av arkitektbyrån JKMM. Utställningsytan är 2 200 kvadratmeter.

Amos Rex kommer att hålla öppet alla dagar utom tisdagar. För personer under 18 år är inträdet gratis.

Invigningsutställningen Massless visas till 6 januari 2019.

Detsamma gäller fjärilarna och grodorna som också de förvandlas till något annat när vi trampar på dem. Ibland blir de virtuella djuren uppätna av varandra.

Jag ser mig omkring och upptäcker massor av människor som ivrigt studsar på allehanda kryp.

– Man blir lite mordisk, intygar Itha O'Neill som är kurator på Amos Rex.

Effekten av att uppleva det här konstverket förstärks av labyrinter och speglar.

Konstmuseet Amos Rex invigs på torsdag och presenterar som första utställning en visuell praktupplevelse döpt till Massless. Bakom utställningen står konstnärskollektivet Teamlab som består av 500 personer och har sitt säte i Tokyo. Vi är framtiden, lyder kollektivets slogan.

Fem visuella helheter ingår i Massless. Bland dem finns ett vattenfall som trotsar tyngdkraften och rinner uppåt och ett verk där en svärm kråkor flyger mot betraktaren, krockar med varandra och upplöses eller förvandlas till blommor. Musiken är dånande och blixtarna avlöser varandra.

Just det här verket kan vara ansträngande för personer med dåligt balanssinne men i övrigt erbjuder Massless en upplevelse som aldrig tidigare skådats i Helsingfors.

Nonako Kazumaza är en av dem som arbetat fram de tekniska lösningarna. Samma upprymda stämning som kunde noteras vid pressvisningen i Amos Rex på måndagen har Nonako upplevt vid Teamlabs utställningar i Tokyo.

– Vi har numera ett eget konstmuseum och utställningarna är slutsålda flera månader framåt vilket känns helt otroligt.

– Utan publik vore Massless inte värt någonting.

Enligt Nonako spelar influenserna från japansk kultur en viktig roll när de digitala upplevelserna skapas.

Det uppåtrinnande virtuella vattnet dekorerar ansiktet på Toshiyuki Inoko, grundare av konstnärskollektivet Teamlab. Bild: Cata Portin

Amos om Amos

Amos Rex ägs av Föreningen Konstsamfundet och har fått sitt namn efter föreningens grundare Amos Anderson. Museichefen Kai Kartio säger att han ibland roar sig med att fundera på vad Anderson hade ansett om namnet Amos Rex (Kung Amos).

– Eftersom Amos Anderson inte var anspråkslöst lagd hade han säkert gillat namnet, säger Kartio.

För arkitektbyrån har uppdraget att rita de underjordiska museiutrymmena med koner som sticker upp ur marken och att totalrenovera hela Glaspalatset varit en gigantisk utmaning.

– Jag skulle beskriva detta som urbant byggande av bästa slag, säger Asmo Jaaksi från arkitektbyrån JKMM.

I anslutning till Amos Rex verkar Bio Rex som också den uppstår i sin forna glans. Filmvisningarna på Bio Rex administreras av Kino Korjaamo. Dessutom blir Rex åter en festivalbio och ska även fungera som konsertsal.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00