Djokovic tog femte titeln i Wimbledon

Novak Djokovic släppte ut ett brett leende efter den avgörande bollen mot Roger Federer. Bild: Ben Stansall / AFP / Lehtikuva

Tidernas längsta Wimbledon-final.Sedan stod han där som vinnare, igen, Novak Djokovic – som nu tangerar Björn Borg i antalet titlar på tennisgräset i London.– En av de största rysarna jag spelat, säger serben efter den närmare fem timmar långa drabbningen med Roger Federer.

Roger Federer hade pratat om finalen som ett skolprov. Att det inte fanns så mycket att förbättra, att allt arbete redan var gjort. Det var bara att gå in och göra sitt bästa, resultaten hade gått hans väg under året, där schweizaren bland annat tagit sin 100:e ATP-titel och nått sin tolfte Wimbledon-final. Han äntrade finalen, det yttersta examenstestet, med gott självförtroende.

Bredvid honom i skolbänken satt Novak Djokovic. För fjärde gången på gräset i London, för tredje gången i final.

Två gånger tidigare hade serben lämnat salen med bäst resultat. Båda gångerna med en pokal i händerna.

Den här gången såg det länge ut att bli Federers tur.

Bländande spel

Den schweiziske världstrean, som både har flest titlar i turneringen genom tiderna (åtta) och som är jämte Björn Borg när det gäller flest raka finalsegrar (fem), inledde i rasande tempo och servade hem det första gamet utan större ansträngning.

Svenske legendaren Mats Wilander hade pratat om att Federers serve "inte är så hård", att Djokovic skulle returnera de flesta.

Det fick publiken inte se mycket av under de inledande minuterna.

Men serben kan, han också.

Världsettan svarade med att nolla sin motståndare i andra gamet och trots att de flesta hade anat vad som komma skulle, ännu en episk final mellan två av sportens största, var det svårt att inte häpnas av kvalitén på den tennis som spelades.

Federers patenterade enhandsbackhand i kombination med kyla och väl avvägda stoppbollar, mot Djokovics enorma driv och betongfasta defensiv.

Det var också Djokovic som tog hem första set, med minsta möjliga marginal, efter tiebreak.

Kan passera Björn Borg

I andra kom Federer tillbaka, bröt sin motståndares serve två gånger fram till 4–0 och vann komfortabelt med 6–1. Men Djokovic tappade inte fokus. I tredje set var serben än en gång starkast i tiebreak (7–4) och tog ledningen med 2–1 i set.

Federer började dock hitta in allt mer i de långa bollduellerna och vann fjärde set med 6–4, efter att ha brutit Djokovics serve två gånger i rad.

Femte set?

Det går till historieböckerna.

Efter en nagelbitare som aldrig tycktes ta slut, femte set gick till tiebreak efter 24 (!) game, kunde Djokovic till slut bryta Federers serve och sträcka händerna i skyn med segersiffrorna 7–6, 1–6, 7–6, 4–6, 13–12.

En bragd som också gjorde honom drygt 27 miljoner kronor rikare.

Finalsegern var Djokovics femte i Wimbledon och innebär att han därmed tangerar Björn Borg i antalet titlar i den anrika turneringen

Artikeln uppdaterad 21.52 med utförligare rapport.

Novak Djokovic-Roger Federer 3-2 (7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12)

De senaste vinnarna av herrsingeln:

2019 Novak Djokovic, Serbien

2018 Novak Djokovic, Serbien

2017 Roger Federer, Schweiz

2016 Andy Murray, Storbritannien

2015 Novak Djokovic, Serbien

2014 Novak Djokovic, Serbien

2013 Andy Murray, Storbritannien

2012 Roger Federer, Schweiz

2011 Novak Djokovic, Serbien

2010 Rafael Nadal, Spanien

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning